Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Muslimové ve světě přečíslí křesťany. Odborníci už znají rok zlomu

Autor: Mii - 
2. března 2017
12:55

Islám je nejrychleji expandujícím náboženstvím současnosti, a tak není překvapením, že se podle propočtů stane nejrozšířenějším vyznáním na světě. Otázkou tak není zda, ale kdy k tomu dojde. Odborníci z amerického think tanku Pew Research Center došli k odpovědi – stane se tak v roce 2070.

Experti z Pew Research Center zkoumali, jak se bude islám v budoucnu šířit a jaký bude mít vliv na uspořádání společnosti. Pokud bude současný demografický vývoj pokračovat, islám se podle nich stane nejrozšířenějším náboženstvím za 50 let. Na konci století pak bude křesťanství velmi minoritní.

V současné době je na celém světě 1,6 miliardy muslimů. Navzdory obecné představě se ale nenacházejí hlavně na Blízkém východě (20 procent), ale v jihovýchodní Asii (62 procent). Nejpočetnější muslimskou zemí světa je Indonésie.

Jenže to se nejspíš změní. Podle Pew Research Center se do roku 2050 stane zemí s největším počtem muslimů Indie, bude jich tu žít 300 milionů, byť v zemi zůstane i početné zastoupení hinduistů. Velký nárůst muslimů čekají experti také v Evropě. V současné době vyznává islám šest procent Evropanů, v polovině století to bude deset procent.

Muslimské matky mají více děti

K expanzi podle odborníků dochází z jednoduchého důvodu. Muslimové kvůli regionálním konfliktům migrují a mají více dětí než příslušníci ostatních náboženství. Muslimská matka má v průměru 3,1 dětí, ostatní skupiny jen 2,3 dětí.

Příslušníci islámu jsou v také v průměru nejmladší. Mediánem jejich věku bylo v roce 2010 23 let, což je o 7 let méně než u ostatních náboženství. Znamená to, že velké množství z nich se nachází, nebo brzy bude nacházet, ve věku, kdy budou mít děti.

Odborníci se také ptali Evropanů, jaký názor na muslimy mají. Zjistili, že pohled se liší napříč Evropou a nejhorší je v zemích střední a východní Evropy. Naopak nejméně negativně muslimy vnímají Britové, Francouzi a Němci. Obecně mají k muslimům pozitivnější vztah voliči pravicových politických stran.