Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Sledování Chovance bude „na přetřes“ ve Sněmovně. Šéfa vnitra tam nechtěli?

Autor: ČTK - 
10. března 2017
11:11

Ve Sněmovně se v pátek odpoledne sejde stálá komise pro kontrolu Vojenského zpravodajství (VZ). Bude se zabývat kauzou agenta, který byl nedávno zadržen při fotografování v okolí domu užívaného ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD). ČTK to v pátek potvrdil předseda komise Bohuslav Chalupa (ANO). Poslanci budou jednat od 16:15. Podle něj na jednání nebyl pozván ministr obrany Martin Stropnický (ANO) ani Chovanec.

Chovanec svolání schůzky na páteční odpoledne, kdy bude na sjezdu sociální demokracie v Brně, kritizoval. V tiskové zprávě uvedl, že žádal, aby se uskutečnila v pátek večer nebo v sobotu ráno. „Chalupa mi ovšem mimo jiné sdělil, že nemá zájem připustit na jednání komise jiné účastníky než ředitele Vojenského zpravodajství nebo ministra obrany, tedy ani mne jako osobu, jíž se incident přímo dotkl, a zároveň poslance a ministra vnitra zodpovědného za vnitřní bezpečnost ČR,“ uvedl Chovanec.

Chalupa v pátek řekl, že Chovanec se na jednání „tak trochu pozval sám“. Chovanec v tiskové zprávě napsal, že šéf komise popírá jeho ústavní právo účastnit se jednání této komise. Podle něj také prokázal zásadní neznalost práce s utajovanými dokumenty, když žádá předložit obratem celou dokumentaci k incidentu jen několik hodin poté, co jednání komise svolal. „Jsem nucen se ptát, co vlastně chce pan předseda Chalupa na jednání komise řešit, když cíleně nechce mít k dispozici relevantní vyjádření ani podklady. Tedy kromě těch, jež mu předloží ředitel Vojenského zpravodajství,“ uvedl také Chovanec.

Agent byl podle médií minulý týden zadržen nedaleko vily ministerstva vnitra v pražských Dejvicích, kterou Chovanec využívá, když fotografoval okolí domu. Ředitel VZ Jan Beroun v týdnu popřel, že agent fotografoval dům užívaný ministrem. Stropnický označil spekulace o možném sledování Chovance armádní rozvědkou za absurdní. Vojenské zpravodajství podle něj v Praze 6 plnilo úkoly vyplývající z jeho zákonné působnosti a mělo k tomu všechna potřebná povolení. Web Seznam Zprávy uvedl, že se zpravodajci zajímali o jinou budovu, čemuž lidé z Chovancova okolí nevěří.

Minulý týden proběhla noční kontrola heren, které se zúčastnil i Milan Chovanec:

nezadat1 ( 10. března 2017 16:42 )

joudajoudovy ( 10. března 2017 12:00 )

trese se to tresa jako breznove listi v lese.... co z toho vyplyva? pri prochazce po zahrade vily se chovancova vlci mlha a probuzena touha neco ulovit, promenily v jineho skudce a to vojenskeho zveda s fotakem, neb stetinac, straka, zabehla kocka ci myska hrabalka se nedostavili. laicky receno, chovanec silhal hlady a spatril fata morganu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa