Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Policistům a hasičům se před volbami citelně zvyší platy, kývli Babiš a Chovanec

Autor: ČTK, vei - 
2. března 2017
12:00

Členům bezpečnostních sborů by se od letošního července měly zvýšit platy o deset procent. Ministerstvo financí najde zhruba jednu miliardu korun, která ke zvýšení platů chybí. Po společném jednání to ve čtvrtek oznámili ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Ke výšení platů pro letošní rok je potřeba zhruba 1,6 miliardy korun, z toho 600 milionů našlo vnitro ve svém rozpočtu. „Řešíme tím společně historický dluh vůči bezpečnostním složkám,“ řekl po jednání Chovanec.

Podle policejního prezidenta Tomáše Tuhého je v tuto chvíli dohoda především na penězích, které mají jít na platy. Dál je potřeba ale najít peníze, které vláda už v minulosti schválila v rámci rozvoje a modernizace policie mezi lety 2016 až 2020. „Z pohledu motivace policistů teď pro stávající stav jsem v tuto chvíli s tím kompromisním řešením spokojen,“ řekl Tuhý pro Blesk.cz po jednání s Babišem a Chovancem na ministerstvu financí.

Kompromisní řešení znamená, že od července, tedy ještě před volbami, by se měl policistům zvýšit tarif platu zhruba o 10 procent.

Hledá se ještě 600 milionů

„Odstraňujeme společně historickou křivdu. Vznikla tím, že těmto profesím byly peníze odebrány. Nikomu jinému v minulosti nebyly odebrány. Jde to do tarifů a platí to od teď de facto napořád,“ řekl po jednání ministr vnitra Chovanec.

Na navýšení platů je třeba najít 1,2 miliardy korun. Polovina už vnitro našlo. 330 milionů chce ušetřit centrálními nákupy a 270 milonů korun pak přiškrcením investic. Zbylých 600 milionů má najít ministr financí Andrej Babiš. Z rozpočtové rezervy to prý ale nepůjde.

„Samozřejmě už dnes máme vyčerpáno z rozpočtové rezervy asi 2,2 miliardy korun, takže musíme ty peníze najít v rámci rozpočtu někde jinde,“ uzavřel téma Babiš.

Tarifní platy příslušníků bezpečnostních sborů upravuje nařízení vlády, které ještě musí kabinet schválit. Policejní sbor má zhruba 40 tisíc lidí, hasičů je přes 9700. Zvýšení platů by se týkalo i celníků (spadají pod ministerstvo financí Andreje Babiše), vězeňských dozorců (spadají pod ministerstvo spravedlnosti Roberta Pelikána) a tajných služeb.

resty ( 14. září 2017 08:51 )

Dobrý den. Práce u policie není náročná pokud se nejedna o kriminálku ten kdo nechce pracovat tak jde k policii.Co druhy policajt se stará jen o to aby dosáhnul nároku na rentu a hned do civilního sektoru. Proč má mít policista rentu proč některé útvary dělají 24 hod v kuse (po 15 hod v práci je jak byste měli 0.5 promile v sobě). Nárok na rentu by měl byt vyplacen až po 25 letech služby a kratší odsloužení by mělo byt redukováno. Př: policista odslouží cca 15 let odejde od policie dostane rentu a jde dělat do civilního sektoru. Kdyby tyto renty nebyli vyplacený tak jak se to dělá do teďka tak by zbylo dost na platy .

Man-x ( 16. března 2017 08:42 )

 Takže po 10-ti letech nebudu brát cca 20 500čistého ale cca 21 500 Tak to je krása. To je pozitivum.

agfor ( 2. března 2017 12:43 )

A co takhle cikánům na dávkách nepřidáte ? To je jasný rasízmus.

bullshit ( 2. března 2017 12:34 )

 Je zajímavé, že se nikde nepíše kolik opravdu berou doktoři, učitelé, hasiči, fízlové, celníci a další ti chudáci. Ty budou mít stále málo ikdyž to bude x násobek průměrné mzdy za co chodí zbylý plebs do práce. Umí akorát křičet a tak aby byl klid jim něco dáme. 10% to je docela pecka. Co jinde vyberou na ještě chudších hned rozdají vyčuránkům co umí pořádně křičet....na chvíli zmlknou a zítra to zkusí zas.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa