Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Poštáci najdou v brašně do voleb tisícovku navíc. Chovanec se dohodl s Babišem

Autor: vei, ČTK - 
2. března 2017
15:25

800 milionů korun rozložených do tří let. Tolik dostane Česká pošta za ztrátové služby pro stát z let 2013 a 2014. Půl miliardy má jít přitom na platy zaměstnanců, vedení podniku prý nedostane nic. Po schůzce s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) to tvrdil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Částečné navýšení platů by mělo přijít podle šéfa České pošty Martina Elkána nejpozději v září. 

Peníze, které pošta dostane, se týkají takzvaného kompenzačního fondu. Ten vznikl už za minulé vlády, ale nikdy podle ministra Chovance nezačal fungovat. Pošta tak nedostala peníze, které jí stát za služby dlužil. Po schůzce Babiše, Chovance a šéfa České pošty Elkána na ministerstvu financí je ale podle jejích účastníků vše vyřešené.

„Součástí dohody je to, že půl miliardy dá pošta na zvyšování platů zaměstnanců, řekl Chovanec na improvizované tiskové konferenci u vrátnice ministerstva financí. Průměrný plat na poště je zhruba 15 tisíc korun. „Je to velmi nízký plat a díky tomuto opatření se nám podaří dostat do České pošty peníze, které budou z větší části použity na mzdy pro lidi,“ zmínil ministr s tím, že vedení podniku s navýšením počítat nemůže. 

Podívejte se na vzpomínky pošťačky Hany:

Video  „Neměla jsem čas si dojít k lékaři nebo se najíst,“ říká Hana o práci pošťačky.  - David Budai, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Ministerstvo vnitra, pod které pošta spadá, původně požadovalo 1,3 miliardy korun. Podle ministra financí je ale dohoda úspěch. „Je to kompromis, který se podařilo dohodnout,“ dodal Babiš.

Na peníze navíc se prý ale pošťáci mohou těšit už příští měsíc. „Navyšujeme od 1. 4., na tarifním navýšení a mimořádnou odměnu – a teď budeme dále, na základě této dohody, navyšovat platy mimořádnou odměnou v letošním roce a budeme pokračovat i v příštím roce,“ přislíbil šéf pošty Elkán.

„Pane řediteli, nebuďte politik“

Víc peněz v dubnu ale nepůjde z dnes dohodnutého balíku. Kdy pošťáci zhruba tisícovku navíc uvidí? „Pane řediteli, pojďte to slíbit,“ vybízel po schůzce šéfa pošty a tedy svého podřízeného ministr vnitra Chovanec.

„Už v letošním roce chceme přidat nějakou částku a samozřejmě i v průběhu příštího roku tuto částku jednotliví zaměstnanci…,“ prohlásil Elkán. „Pane řediteli, nebuďte jako politik – od kdy to bude, termín…,“ pobízel šéfa pošty ministr vnitra.

Peníze až v září se nelíbí Babišovi

„Bude to hodně záviset na legislativní změně. V průběhu 4. kvartálu budou mít naši zaměstnanci navýšeny mzdy a bude to pokračovat i v příštím roce,“ doplnil Elkán. Jenže s tím není příliš spokojený ministr financí.

„Tak dlouho? Až ve 4. kvartálu?“ Divil se Babiš. To už znervózněl i Chovanec a tak šéfa pošty před všemi zaúkoloval. „Pan ředitel velmi rychle sdělí, v kterém termínu to bude, a budeme se snažit, aby to bylo dřív než v září,“ zavelel Chovanec. Babiše i Chovance čekají totiž v říjnu volby.

Od roku 2015 platí nový poštovní zákon, podle kterého jsou ztráty České poště hrazeny přímo ze státního rozpočtu. Babiš ve čtvrtek uvedl, že za roky 2015, 2016 a 2017 by to mohlo být po schválení vládou kolem 1,8 miliardy korun.

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa