Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Start brexitu může mít další zpoždění. Lordi schválili nový dodatek k zákonu

Autor: ČTK, vei - 
7. března 2017
23:25

Sněmovna lordů jako horní komora britského parlamentu přijala další dodatek k návrhu zákona, který má vládě premiérky Theresy Mayové umožnit zahájení procesu vystoupení Británie z Evropské unie. Tedy brexit. Lordi nově požadují, aby britský parlament schvaloval i konečné dohody země s EU. Minulý týden také navzdory odporu konzervativní vlády schválila horní komora dodatek o garanci práv občanů EU po brexitu. Kabinet obě změny odmítá. Kvůli dodatkům se musí text vrátit do dolní komory a hrozí zpoždění zahájení jednání Britů s Bruselem.

Pro dodatek hlasovalo 366 lordů a 268 bylo proti. Ministr pro brexit David Davis na to reagoval prohlášením, že kabinet se v dolní komoře pokusí oba dodatky zrušit. Vláda má ve Sněmovně lordů menšinu, v poslanecké sněmovně, která text zákona už schválila v navrženém znění, ale disponuje většinou hlasů.

Britská premiérka dříve uvedla, že zaručit parlamentu, že bude rozhodovat o procesu odchodu z Unie, by bylo v tomto okamžiku neopatrné. Vysvětlila, že by to mohlo povzbudit EU k tomu, aby Británii navrhla nevýhodnou smlouvu v naději, že zákonodárci poté zablokují odchod země z bloku.

Například šéf opozičních liberálních demokratů Dick Newby ale označil tvrzení Mayové za „směšné“. „Je nutné, aby rozhodoval parlament,“ zdůraznil. Varoval, že zamýšlený postup vlády při brexitu může vést k tomu, že Spojené království odejde z Unie bez uzavření dohod s dosavadními 27 partnery.

Premiérka chce aktivovat článek 50 lisabonské smlouvy a tím zahájit vyjednávání podmínek brexitu do konce tohoto měsíce. Podle některých britských zdrojů doufala, že se tak stane už na čtvrtečním summitu EU v Bruselu. Návrat návrhu zákona o brexitu k novému projednání v dolní komoře to ale znemožňuje.

Podívejte se, jak rozhodnutí Britů o odchodu z EU komentoval pro Blesk. cz bývalý prezident Václav Klaus: 

Video  Klaus: Brexit je rozbřesk nad Evropou.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi