Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Každý 10. Čech je alergik, děti trpí astmatem. Expert: Může za to čistota i auta

Autor: všm - 
4. března 2017
06:20

Rozkvetlé louky a vonící stromy představují pro alergiky noční můru. Těch přitom mezi Čechy stále přibývá. V roce 2015 se léčil na alergii či astma v tuzemsku každý desátý, u dětí šlo dokonce o 30 procent. Nejčastěji trápila pacienty senná rýma. Podle tzv. hygienické hypotézy může za nárůst nemocí příliš sterilní prostředí. Organismus dětí není totiž díky čistotě „cvičen“ k ochraně před infekcemi, jak vysvětlil pro Blesk.cz odborník Petr Panzner. Vliv má i zvyšující se obliba aut.

V roce 2015 se léčilo v Česku u alergologů a imunologů celkem 1 021 412 pacientů, v číslech docházelo za posledních sedm let k vytrvalému růstu. Většinu dohnala do ordinace senná rýma, kterou trpělo přes 296 tisíc lidí. Statistiky ze své praxe potvrzuje i Petr Panzner, přednosta Ústavu imunologie a alergologie FN Plzeň.

U nás jednoznačně a výrazně dominují alergie pylové – nejčastějšími alergeny jsou pyly trav a druhými nejčastějšími jsou pyly břízovitých stromů (olše, líska, bříza atd.),“ popsal pro Blesk.cz odborník.

Z celoročních inhalačních alergenů, které způsobují nejčastěji alergickou rýmu a průduškové astma, vadí lidem obvykle roztoči a zvířata. „Ostatní alergie (ne-inhalační, tedy na potraviny, hmyzí žihadla atd.) jsou oproti předešlým významně méně časté,“ dodal Panzner.

Zatímco zmiňovaná pylová alergie doznala v porovnání s rokem 2007 více jak statisícové zlepšení, například případu astmatu přibývá. V roce 2015 se s astmatem léčilo 291 769 pacientů, v roce 2007 jich bylo zhruba o 30 tisíc méně.

Roste i počet dětí s astmatem

Problémy netrápí pouze dospělé, ale i děti. Ve skupině do 17 let trpělo v roce 2011/2012 podle statistik Státního zdravotního ústavu alergií či astmatem 29,7 % mladých jedinců. Nejčastějším onemocněním byly pylová rýma (11,8 %), atopický ekzém (10,9 %) a astma (9,6 %).

Největší nárůst byl přitom v rozmezí let 1996 až 2006. Mezi lety 2006 a 2012 se čísla stabilizovala v důsledku mírného poklesu jedinců s pylovou rýmou a atopickým ekzémem. Počet astmatiků však nadále narůstá.

Vývoj onemocnění v populaci ovlivňuje celá řada faktorů. „Do jisté míry má vliv znečištěné prostředí. Bylo např. prokázáno, že ,čistější' znečištění vznikající spalováním ropných produktů (např. nárůst automobilů) je v tomto vlivu horší, než ,špinavější' znečištění vznikající spalováním uhlí,“ popsal Panzner.

Příliš čistoty škodí

Odborníci často hovoří i o dopadu životního stylu, tzv. hygienické hypotéze. „Hygienická hypotéza připisuje nárůst počtu alergií hlavně tomu, že v dětském věku nejsou lidé dostatečně exponováni ,normální' mikrobiální zátěži. Ta v minulosti přispívala k tomu, že imunitní systém byl ,vycvičen'  k normálnímu fungování – tedy obraně organismu proti infekcím. A pokud tyto stimuly jsou v současnosti nedostatečné, imunitní systém pak častěji ,zlobí'  a nefunguje správně – tedy např. způsobuje alergie,“ nastínil expert. 

Upozornil nicméně, že v dnešní době je nárůst počtu alergiků i astmatiků daleko pomalejší, než tomu bylo před několika desetiletími. Maximální vrchol lze prý datovat do osmdesátých a devadesátých let a na počátek tisíciletí.

„Důvody jsem již zmiňoval. V letech před tím - šedesátá a sedmdesátá léta - docházelo k největším změnám životního stylu a prostředí ve smyslu zvyšování hygieny a čistoty životního prostředí (ve smyslu expozice mikrobům). Jistě ale tyto změny nelze považovat za negativní – v kontextu všech ostatních aspektů,“ uzavřel Panzner.

ivoadler ( 5. března 2017 18:38 )

A né, už jsem se naučil smrkat. 

ivoadler ( 4. března 2017 11:32 )

Idiot opět prokázal svoji kvalifikaci. Za všechno můžou komunisti. Smradu z aut je opravdu dost, ale hlavní příčinou je přemíra čistoty. Vyrůstal jsem na vesnici a my, vesnické děti, s nudlí u nosu, jsme žádnou alergii neměli a nemáme ji dodnes.

ma-o ( 4. března 2017 07:28 )

Svůj podíl na alergiích má i přemíra chemikálií v potravinách které konzumujeme.

mathony ( 4. března 2017 06:52 )

zapoměli jste na řepku hýzdí naše pole a pyl z této potvory ničí i nealergiky lítá to všude jelikoš český zeměděkec kvůli prachúm prodá pole nebo na každém kousku vysadí řepku protože ta dnes vynáší a pak se divý proč jeho děti vnuci i on sám mají alergii auta to je kapitola sama prosebe kamiony spalují naftu a to je ten největší bordel dřív se většinou přepavovalo drahou ale dnes jeden kamion za druhým

Zobrazit celou diskusi