Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Komentář: Evropu spasí před islamizací polský kebab. Kdy přijde český humus?

Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
1. března 2017
19:26

„Tajemství polského kebabu tkví v koření,“ řekl polskému deníku Gazeta Wyborcza šéf lublinské kebabárny Jerzy Andrzejewsky. Ten má sice v podniku syrského společníka a placky mu dodává Palestinec, přesto ale prodává „Opravdový polský kebab u skutečného Poláka“. Dává do něj totiž polské koření.

A nejen to: celá kebabárna hraje v polských barvách a její zdi zdobí státní znak i plakát s výjevem bitvy u Vídně, kde Poláci kdysi porazili Turky a „zachránili tak křesťanskou Evropu před islamizací“. Zajímavé: někdo – třeba Tomáš Hnídek vulgo Ortel – si oblibu „muslimského“ kebabu v „křesťanské“ Evropě vykládá jako důkaz islamizace a zle se kvůli tomu poslední dobou rozezpíval. Nebo téměř rozezpíval, řekněme radši: zatím je to spíš na Slavíka než na operu.

Poláci jsou evidentně chytřejší. Do kebabu vám nasypou trochu polského koření a rázem z něj máte i v zemi zelí a laciné vodky národní jídlo pro „skutečného Poláka“. Možná teď Poláci zachrání Evropu před islamizací i podruhé a ani to nebude bolet. A my Češi jen můžeme smutně závidět a čekat, kdy nějaký hrdý Čech přijde s českým humusem, který opepří třeba syrečky.Kebab jako od babičky“ sice už před časem začal prodávat stánkař na pražském Andělu, za tím bych ale spíš než hrdé vlastenectví cítil obyčejnou hamižnost.

Polský kebab pro opravdové Poláky samozřejmě vypadá jako špatný vtip, ale není. Polsko si podobně jako Maďarsko nebo Rusko prochází vlnou nativismu, pseudovlastenectví, pánbíčkářství a nového způsobu demokracie, kdy zemi ve skutečnosti nevede premiérka, jak bývá zvykem, ale její vodič a šéf strany Právo a spravedlnost Jaroslaw Kaczynski. A ten chce svou vlast očistit od komunistů, liberálů, homosexuálů i migrantů, kteří podle něj jen nosí parazity. I když je otázka kam vlastně: do Polska žádní migranti nechtějí, zatím spíš na bohatší a liberálnější západ vždy prchali jen Poláci.

Česko zatím naštěstí není Polsko ani Maďarsko, našlápnuto už ale taky máme. Napůl Japonec Tomio Okamura říká, že každý koupený kebab znamená další krok k burkám, nová posila pražské kandidátky ODS Václav Klaus mladší nás občas na Facebooku vyvádí z EU a prezident Miloš Zeman je poslední dobou islámského terorismu plnější než sami fanatici z Islámského státu. Ale snad ještě není tak zle. I Poláci z Lublinu přiznávají, že než „opravdový polský kebab“ je lepší ten od Habiba nebo od Mustafy.

Zobrazit celou diskusi