Víkendové masopustní hody a zábava vyvrcholily v úterý 28. února, kdy se v 17 hodin vydal průvod nejrůznějších masek vstříc své cestě. Ta začala na náměstí Jiřího z Poděbrad.

Zde se sešly stovky lidí, kteří se rozhodli průvodu zúčastnit, a to jak v maskách, tak bez nich.

„Na Žižkovský masopust a karneval chodím už několik let, letos jsem s sebou vzala i kamarádku z Itálie se dvěma dětmi, abych jim ukázala, jak u nás tradiční masopust vypadá. Pro mě to má tu pravou atmosféru a jsem ráda, že tu jsou každý rok nové masky, dokonce i kamarádka a její děti v maskách jsou nadšení,“ uvedla Ticiána ze Žižkova.

Na Žižkovský masopust chodí i „nežižkováci“ 

Masky v podobě obřích zvířat, panáků či chodce na chůdách samozřejmě doprovodil také král masopustu společně s bubeníky, kteří určovali směr cesty. Na několik minut se kvůli průvodu dokonce v Táboritské ulici (u zastávky Lipanská) zastavil provoz, a to jak automobilový, tak tramvajový.

Žižkovský masopust přilákal nejen Žižkovany, ale i Pražany z jiných městských částí. „Na průvod masopustních masek v Praze 3 chodíme už asi 10 let, i když jsme z Prahy 9. Na Střížkově máme sice taky jeden, ale tenhle se nám líbí mnohem víc. Je velký, barevný a je tu spoustu masek. Letos jsme dokonce vyrobili masky i našim dětem,“ popsala Míša s rodinou.

Míša chodí na žižkovský masopust s rodinou už 10 let, a to i když je z Prahy 9.
Autor: Michaela Lišková

Asi po zhruba hodinové cestě se masky zastavily. A to před nasvícenou žižkovskou radnicí, která sídlí na Havlíčkově náměstí. „Přivítejte naši paní starostku. Sláva! Sláva! Sláva,“ volal král masopustu a po něm opakoval slova dav lidí. „Sláva i vám, děkuji, že jste se zúčastnili našeho průvodu,“ reagovala starostka Prahy 3 Vladislava Hujová (TOP 09).

Starostka také předala masopustnímu králi klíč k městu Žižkovu, díky kterému ho mohou masky pro úterní večer ovládnout. „Musíte si pro něj ale přijít ke mně na balkon. Vyhraje ho ten, kdo tu bude jako první,“ vysvětlila Hujová.

Stovky nejrůznějších masek prošly pražským Žižkovem. Na radnici je čekaly jitrnice.
Autor: Michaela Lišková

To už se ale začal ze shora radnice spouštět pavoučí muž na laně, aby daný klíč ukořistil. Starostka mu ho předala, a masky tak ovládly svým veselím celou Prahu 3. Při cestě k cíli čekalo na návštěvníky průvodu ještě jedno překvapení, a to jitrnice a jelítka. Ty rozdávali řezníci lidem po stranách průvodu.

Na konci cesty, v parku u fotbalového stadionu žižkovské Viktorky, předvedli umělci na chůdách ohnivou a světelnou show, na kterou hlavně děti koukaly s otevřenými ústy.

Podívejte se, jak to na masopustu vypadalo:

Fotogalerie
45 fotografií