Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 18°C

Osmý světadíl zřejmě existuje. „Je to Zélandie,“ tvrdí geologové

Autor: nka - 
17. února 2017
10:45

Svět se skládá ze sedmi kontinentů, učí se dosud děti ve školách. Už Jožo Ráž ale zpíval o osmém světadílu, který viděl jako „krajinu prázdnin, svět věčné mladosti a světadíl lásky“. Studie novozélandských geologů ho teď našla hluboko pod hladinou jihozápadního Pacifiku a zmiňuje ho jako Zélandii. Nový kontinent se podle nich z 94 procent rozprostírá pod mořem.

Podle studie zveřejněné v časopise GSA Today tvoří pět milionů kilometrů čtverečních rozlehlá oblast jednolitou desku, rozprostírající se od severovýchodního pobřeží Austrálie až za ostrovy Nového Zélandu. To dokázaly i vzorky půdy z mořského dna – Zélandii tvoří světlá kontinentální kůra, na rozdíl od tmavých hornin sopečného původu, které pokrývají okolní podmořské hlubiny.

Zélandie se podle badatelů začala od tehdejšího superkontinentu Gondwana oddělovat asi před 100 miliony let. Po odtržení ale klesla pod mořskou hladinu, takže dnes nad hladinu ční jen její nejvyšší součásti – Nový Zéland, Nová Kaledonie a další ostrovy.

O existenci samostatného světadílu pod souostrovím Nového Zélandu začali vědci mluvit už před dvaceti lety, kdy termín Zélandie poprvé použil americký geofyzik Bruce Luyendyk. Poslední studie, na které novozélandští badatelé pracovali přes 10 let, ale přináší zatím nejdetailněji propracované důkazy hovořící ve prospěch vyhlášení nového kontinentu.

„Kdyby se světové oceány daly vypustit, pak by Zélandie nejspíš za kontinent dávno uznaná byla,“ řekl novozélandský geolog a šéf výzkumného týmu Nick Mortimer.

Zélandie musí počkat na vůli geologů

Zélandie má ale smůlu v tom, že pro uznávání kontinentů na světě neexistuje žádný oficiální úřad. Nezbývá jí tak, než čekat, až se na jejím povýšení mezi světadíly usnese světová geologická obec.

„Jedním z přínosů této studie je, že upozorní na to, jak nekonzistentně používáme tak základní pojem jako kontinent,“ komentoval geolog Brendan Murphy z univerzity v kanadském Antigonishi.

Počet kontinentů je totiž něco, na čem se svět nedokáže shodnout. Roli tu hraje jak geologická charakteristika, tak i kulturní odlišnosti. Neshody tak panují v tom, zda považovat Evropu a Asii za jeden, nebo dva kontinenty. Stejné debaty se vedou i o Jižní a Severní Americe. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi