Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Záhadná smrt turistky na Novém Zélandu: Měla armádní výcvik, ztratila se tam, kde Pavlína a Ondřej

Autor: red - 
3. září 2016
12:31

Izraelská turistka Liat Okin (†35) před osmi lety za záhadných okolností zemřela na stejném místě jako Ondřej P. (†27), partner Pavlíny Pížové (33), která posléze měsíc bojovala v horské chatě MacKenzie o život. Právě tady byla Liat Okin viděna naposledy. Pak ale ženu nejspíš někdo poslal na jistou smrt...

Liat byla psycholožkou z Izraele, kde bydlela na hranicích Pásma Gazy. Příbuzní jí popsali jako „milou, usmívající, energetickou ženu plnou radosti“. Na Nový Zéland přijela už v lednu 2008, 26. března se po ní ale slehla zem. Rodičům den předtím volala, že bude na stezce Routeburn Track celkem tři dny.

Policie po Izraelce vyhlásila pátrání 8. dubna. O 13 dní později bylo pátrání odvoláno a rodina po ženě musela pátrat na vlastní pěst. 16. května přišla smutná zpráva, tělo ženy objevili soukromí pátrači. Leželo zhruba 80 metrů pod tábořištěm, kde chtěla přenocovat.

Všichni se ptali, co se stalo. Liat za sebou měla dva roky povinné vojenské služby v Izraelských obranných silách, zkušenosti jí tedy nechyběly. Šestitýdenní prodleva zničila mnoho medicínských důkazů, patolog ale určil, že měla zlomený vaz a od ramen dolů byla paralyzovaná. Jako nepravděpodobnější verze se tak jeví, že v noci při průzkumu okolí uklouzla na kluzkém kameni, které se v okolí nalézají, a zřítila se ze zhruba čtyřicetimetrového srázu. Přitom se praštila do hlavy a pohmoždila si páteř. Podle patologa zemřela následkem poranění hlavy či na podchlazení.

Ačkoliv její smrt byla označena za nešťastnou nehodu, dodnes není zřejmé, proč se Liat na nebezpečnou stezku vydala. Nouzová stezka totiž nebyla nijak značená a udržovaná a z hlavní cesty nebyla viditelná, používali ji jen pracovníci DOC (Department of Conservation – oddělení ochrany přírody). Policie se proto domnívala, že ji tam zavedl neznámý člověk, pomohl jí s těžkou bagáží do stoupání a pak ji v nejhorším terénu zanechal svému osudu. Turistka se poté od nouzové trasy odklonila, jednou z variant je, že se pokusila vrátit do horské chaty. Bohužel se jí ale noc v nebezpečném terénu stala osudnou.

Pohotovostní trasu podle policie znal z okolí jen hlídač horské chaty Evan Smith. Ten však vyloučil, že by s úmrtím izraelské turistky měl cokoliv do činění. „Liatě Okin jsem danou trasu nikdy nedoporučil. Rozhodně jsem jí cestu neukázal a v žádném případě jsem ji na trase nedoprovázel,“ tvrdil novozélandskému serveru Stuff.co.nz Smith.

Rodina zesnulé turistky po incidentu prosila DOC, aby zlepšila systém panující na Routeburn Track, zejména z hlediska výměny informací mezi chatami o tom, jestli turisté dorazili. „Pokud jdete na track a přespíte v první chatě, ale nedorazíte do druhé, pak by se měl někdo začít ptát,“ řekl tehdy bratr Izraelky. Několik ztracených turistů si od té doby stěžovalo na poměrně špatný systém značení. DOC ale kritiku odmítá s tím, že „každý je v první řadě sám zodpovědný za svou bezpečnost a svá rozhodnutí“. Ani v případě Pavlíny se zřejmě žádná opatření nechystají. DOC už avizovalo, že Routeburn Track zůstane nadále otevřená i v zimě.

kukuku ( 3. září 2016 14:19 )

Možná Novozélanďanům nikdo neřekl, že v Československu existuje skoro 150 roků stará novinka "značení turistických cest" - na stromě dva bílé pásky a mezi nimi barevný, na začátku cesty případně tabule "Sem vůbec nikdy nelez". Třeba by to za vagón kiwi koupili.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání