Jeho někdejší kamarád Drbal mu kvůli tomu nemůže přijít na jméno. Dnes poprvé předstoupil před soudce, aby osvětlil zákulisí událostí z let 2004–2007.

„Robertovi jsem věřil, hráli jsme spolu fotbal v Bohdalicích. Když přišel, abych mu vypomohl, neměl jsem problém. Znal jsem jeho otce, jméno rodiny bylo garancí,“ prohlásil Drbal. Částky postupně narůstaly. Třeba kvůli zájmu Gottwalda koupit motorest Devět křížů. Nakonec měl Drbal u Gottwalda pohledávku 12,4 milionu korun. Se zajímavým úrokem.

Půjčky na solidní úrok. Dobrý byznys

U soudu Drbal neskrýval, že co do konečné sumy, která se mu měla vrátit, šlo o dobrý byznys. Jenže se objevily první pochybnosti. „Sepsaly se všechny částky do jedné smlouvy o půjčce. Robert mi vystavil bianko směnku,“ uvedl Drbal. Měl si nakonec místo půjčených 12 milionů přijít na dvacet. Dobrý kšeft! Jenže Drbal dodnes neviděl ani korunu. Přes opakované dotazy, jednání a ubezpečování, že se nemusí ničeho obávat.

Pod tlak se brzy dostal sám Drbal. Do půjček Gottwaldovi s výhodným úrokem zapojil ještě jednoho zájemce. Podnikatele M., od kterého dostal na zhodnocení téměř 10 milionů. Ty podle svých slov převedl Gottwaldovi. Jenže po čase věřitel znervózněl a naháněl Drbala. A ten zase Gottwalda. „Pan M. na mě tlačil, Robert i jeho otec mě ale ubezpečovali, že o nic nepřijdu. Robert přicházel s různými projekty, který prý přinesou peníze,“ popisoval zákulisí vyjednávání Drbal.

Gottwald: Peníze šly do fotbalu, on to věděl

Robert Gottwald při výpovědi někdejšího parťáka nehnul ani brvou. A opět odmítl cokoliv uvést. Už dřív ale prohlásil, že peníze šly do prvoligového drnovického klubu a Drbal to moc dobře věděl. Takže se jednalo o sponzorství. A peníze má expartner vymáhat po bývalém klubu, který mezitím zkrachoval.

„Nikdy jsem do klubu peníze nedával, nebyly ani moje. Neměl jsem tam reklamu, sponzorskou smlouvu, pozici, nic. Byli jsme domluveni na solidní úrok, bral jsem ty půjčky Robertovi jako investici, na které nebudu tratit,“ netajil se Drbal.

Jednání poodhrnulo situaci ve fotbalovém klubu, kterému kolem sezony 2004/05 docházel dech. Drbal coby příznivec klubu prý za situace, kdy nebyly vyřízené pohledávky vůči hráčům a hrozilo, že Drnovice nedostanou na novou sezonu licenci, neváhal vybrat v bance milion a vyplatit třeba hráče Radima Holuba. Často šlo o situace „za pět minut dvanáct“.  Drbal ale trvá na tom, že šlo o další půjčky Gottwaldovi, nikoliv sponzorství.

Soud vyslechl také bratra obžalovaného Jana Gottwalda mladšího. Ten působil v době domlouvání půjček v představenstvu klubu. „O tom, že by si Robert půjčoval nebo měl finanční potíže, nic nevím. A ve vedení klubu jsem byl jen krátce,“ prohlásil Gottwald mladší.

Paní M.: Přišli jsme o deset milionů

Podnikatele M., který chtěl přes Drbala půjčkami zhodnotit téměř 10 milionů korun a nyní je vážně nemocný, zastoupila u soudu jako svědek manželka. „Já jsem s tím od počátku nesouhlasila. Ale investice byly manželovou věcí, do toho jsem mu nemluvila,“ prohlásila žena s tím, že Drbal jim peníze, téměř 10 milionů, dodnes nevrátil.

„Nevím přesně, ale jestli nám vrátil sto tisíc, tak je to moc,“ dodala. Vymáhání peněz se prý neobešlo bez vzrušených debat. „Přijel k nám i pan Gottwald starší. Rozčílil se, křičel, že oni jsou solidní rodina, že všechno dostaneme zpátky,“ popsala deset let staré události.

Soudce jednání odročil na neurčito. Ke slovu přijde znalecký posudek, který má potvrdit, či vyvrátit, zda podpis na směnce a smlouvě o půjčce, které má soud k dispozici, patří Robertu Gottwaldovi.  

Fotogalerie
8 fotografií