„Člověk musí být čilý, dokud mu zdraví aspoň trochu slouží. A když ani hlas nezlobí, proč bychom lidem nerozdali ještě pár písniček,“ razila heslo Šuláková a také se jím donedávna řídila.

Jenže na začátku února Jarmila náhle onemocněla. Musela být hospitalizována. „Z ničeho nic přišel zápal plic a poslední tři dny byla připojena na přístroje. Nikdo nečekal, že by tak plná života najednou odešla,“ svěřil se Blesku se svým smutkem kapelník Zdeněk Hrachový, který založil skupinu Fleret, s níž Šuláková spolupracovala od začátku devadesátých let.

Video
Video se připravuje ...

Jarmila Šuláková(†87) si zazpívala naposledy před kamerou Blesku! Dva měsíce před smrtí! Petr Soukup, David Turek

Kromě toho zpívala valašská cérka, jak Šulákové přezdívali, i s cimbálovkou a z mnohých lidových písní (např. Okolo Súče, A vy páni muziganti, Beskyde, Beskyde, Nasela si žitečka, A já bych sa vdávala nebo Sadila jsem marijánku) se jí podařilo udělat hity. V srdcích svých příznivců ale navždy zůstane zapsána také jako žena plná energie a optimismu. To rodačka ze Vsetína dokázala ostatně i poté, co přišla o milovaného syna Michala (†47). Ten se při práci v Kanadě píchl o jehlu v laboratoři a nakazil se smrtelným AIDS, kterému nakonec i podlehl.

Video
Video se připravuje ...

Zemřela královna lidové písně Jarmila Šuláková (+87)! Její poslední rozhovor! David Turek

Šulákovou k hudbě přivedli její rodiče, maminka zpívala a hrála ochotnické divadlo, tatínek byl muzikant, hrál na několik nástrojů a měl taneční kapelu. Ona sama byla vyučená švadlena, několik let šila také v kožešnictví, ale moc ji to prý nebavilo. Od roku 1950 stála 35 let za pultem vsetínské prodejny gramodesek. Ráda pracovala mezi lidmi a zpěvu se věnovala pouze ve volném čase. Přesto ji její dokonalá pěvecká technika a spontánní výraz dokázaly proslavit.

Fotogalerie
21 fotografií