Podle zastupitele Martina Freunda (Žít Brno) by měly obce poskytovat sociální byty povinně, jak bylo zamýšleno původně, a nikoli dobrovolně. „Starostové byli proti tomu, protože je to nepopulární. Nedají se na tom vyhrát volby a bojí se nepopulárních skupin,“ řekl Freund.

Sám zatím neví, zda by se Brno připojilo, pokud by byl zákon schválený v současné podobě. „Muselo by se o tom ještě jednat, ale zákon je teď napsaný tak, že přinese více škody než užitku,“ míní. Nejvíce kritizuje úpravu vyplácení dávek na bydlení. „Zužuje se cílová skupina lidí s nárokem na dávky, přitom bydlí v nevyhovujících podmínkách. Když lidé nebudou mít příspěvek na ubytovnu, půjdou na ulici. S největší pravděpodobností to dopadne tak, že se na ulici dostane mnohem více lidí, než kteří se dostanou k bydlení,“ míní.

Brno loni zahájilo projekt, v němž nabídlo rodinám s dětmi v nouzi 50 městských bytů. Další byty chystá pro seniory. Město má koncepci, která má řešit nejen bydlení sociálně vyloučených lidí, ale taky jejich vzdělání, zaměstnanost a zdraví. Ani Břeclav nebo Hodonín neví, zda by se město zapojilo.

Zákon o sociálním bydlení měl platit už od ledna. Kvůli neshodám v koalici a změnám se s ním počítá až od příštího roku. Původně měly mít obce povinnost poskytovat sociální byty. Proti tomu některé protestovaly. Podle nového návrhu se obce mohou zapojit dobrovolně, ale musejí vypracovat plán s propočtem bytů. Na jejich výstavbu, údržbu a sociální práci dostanou peníze od státu. Jinak bude byty poskytovat státní fond, který je postaví, nebo si je pronajme. Obce by tím ale ztratily vliv na rozmisťování lidí.