Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Je to nechutné.“ V Británii se ozvala další oběť pedofilního trenéra fotbalu

Autor: hrk - 
5. února 2017
11:55

Případ pedofilního trenéra v anglickém fotbale opět ožívá. Nejprve se loni v listopadu ozval bývalý slavný fotbalista Paul Stewart, teď je tu nové obvinění. Další obětí sexuálního zneužívání je Scott Ramsbotton, který britské televizi Sky News řekl příběh o svém ne zrovna ideálním dospívání. A stejně jako u Stewarta v něm hrál roli nechvalně proslulý trenér Frank Roper.

Před čtvrt rokem Paul Stewart prohlásil, že ho Frank Roper, trenér tehdejší přípravky, zneužíval skoro každý den od 11 do 15 let. Pokud by Stewart někomu něco vyzradil, tak by Roper zabil jeho rodinu. Alespoň tak vyhrožoval tehdejší trenér svému svěřenci. Dnes se pro Sky News rozpovídal čtyřiačtyřicetiletý Scott Rambsbotton, který s pedofilem Frankem Roperem zažil podobné trable jako Stewart.

„Vždycky působil jako gentleman a pořád se usmíval. Alespoň takhle jsem ho tenkrát bral. Tehdy mi přišel jako celkem originální člověk, který mi nabídl moc zajímavou příležitost. Stát se fotbalistou. Tehdy jsem si vůbec neuvědomoval, co se mnou zamýšlí,“ popsal třicet let staré seznámení s pedofilem Rambsbottonem, který Sky News řekl, že Roper sexuálně obtěžoval chlapce na hotelu.

Právě Rambsbotton si jako jediný postupem času uvědomil, že to, co s chlapci Roper po nocích dělá, není vůbec v pořádku. Sebral kuráž a ozval se policii v Lancashire. Ti mu však příliš nepomohli. „Je to nechutné, svěřil jsem se jim s tím vším. A oni ani nehnuli prstem,“ vzpomíná Rambsbotton. Místní policie se nechala slyšet, že o situaci ví a hodlá na jejím progresu intenzivně pracovat. Ovšem potrestat viníka půjde obtížně, Frank Roper totiž zemřel před jedenácti lety.

Jistou útěchou pro Rambsbottona může dnes být alespoň to, že anglická fotbalová asociace bere tuto aféru vážně a hodlá obětem poskytnou maximální ochranu a pomoc. A navíc Stewart a Rambsbotton svými prohlášeními vzbudili velkou pozornost a trenéři mladistvých by tak měli být pod větším dohledem. 

Zobrazit celou diskusi