Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Euro skončí do 18 měsíců, předvídá Trumpův možný ambasador pro EU

Autor: Mii - 
4. února 2017
11:45

Jednotná měna Evropské unie pravděpodobně do 18 měsíců zanikne. Myslí si to profesor ekonomie Ted Malloch, muž, kterého Donald Trump chce obsadit do pozice amerického ambasadora Evropské unie. Euro je podle něj v jasné demisi a déle než rok a půl nevydrží. Malloch to sdělil v rozhovoru pro server BBC.

„Myslím si, že euro nejen že je v demisi, ale má vážný problém a může skončit během následujícího roku a půl,“ řekl Malloch v rozhovoru. „Nejsem jediný ekonom, který si to myslí. Například někdo tak vážený jako Joseph Stiglitz – hlavní ekonom Světové banky – o tom napsal celou knihu,“ dodal ekonom.

Malloch se pravděpodobně stane příštím americkým ambasadorem pro Evropskou unii. Na začátku měsíce o své možné pozici jednal s Trumpem. Malloch je profesorem ekonomie na Henley Business School a pracoval pro OSN v Ženevě. Je velkým Trumpovým příznivcem.

Tvrdí proto, že Trump se velice negativně staví proti nadnárodním organizacím. Věří spíše jednotlivým státům a bilaterálním vztahům. O Evropské unii si myslí, že přecenila svoji pozici. „Chci říct, že Trump se domnívá, že EU je nejvíce nakloněna Německu. Bude podle toho jednat,“ vysvětloval pro BBC Malloch.

Dohoda TTP? Mrtvá záležitost 

„Myslím si, že lidé mluví o nové podobě Evropské unie. Mluví o tom všichni – jak periferní státy, tak ty klíčové. Během následujících 18 měsíců se stane hodně věcí. Řada zemí bude mít demokratické volby a ty rozhodnou o budoucnosti,“ řekl dále ekonom. Zmínil také, že podle něj byla současná podoba Transatlantického obchodního a investičního partnerství (TTP) dlouho mrtvá a nereálná.

Malloch se také dotkl  návštěvy britské předsedkyně vlády Theresy Mayové ve Washingtonu. Podle Mallocha je možné, že Británie „obejde byrokraty v Bruselu“ a uzavře s Amerikou obchodní dohodu.

EU však již dříve uvedla, že dokud Británie oficiálně neopustí Evropskou unii, nemůže v ostatními státy uzavírat žádné smlouvy o volném obchodu. Tuto pozici Malloch odmítl.

zlinman ( 6. února 2017 00:02 )

Rubl je na tom mnohem hůř. Nebýt aktuální dohody s muslimy v OPEC, byli by dnes s rublem před krachem !!

zlinman ( 6. února 2017 00:00 )

Kolikrát jste byl v Bruselu, že o tom tak dobře víte? Já zatím jen 2x, ale vaše slova jsou prolhaná lež.

zlinman ( 5. února 2017 23:58 )

Jedna větší lež než druhá. EU je největší ekonomika světa. 500 mio obyvatel (srovnej s USA) a zatím vytrvale nad úrovní dolaru. Zánik je velmi nepravděpodobný. Nikoliv nemožný, ale kdo by z toho měl prospěch? USA? Snaží se nás rozložit a to ještě nepřijel? DOhoda o obchodu možná nebude, ale obchoduje se i bez ní. Jen se hledala usnadnění, ale taky nevyvážené podivnosti (sám jsem s vyjednávanou podobou nesouhlasil). Ohledně vyjednání dohody s Británií, tak dokud bude členem EU, nesmí vyjednávat sama. Je tedy otázka, zda to mají šanci stihnout ještě do konce prezidentského mandátu koníka Doníka. Pokud budou podvádět a předvyjednají si něco tajně, alespoň nám to ukazuje, co je to za šmejdy nedodržující dohody.

miraman ( 4. února 2017 18:23 )

Trumpovi se silná Evropa nehodí. Jeho nacionalizmus mu velí, všechno, co by mohlo být silnější než Amerika, musí pryč. Doufám, že mu to brzo zatrhnou, jako to s imigranty. Zatím vyhlašuje jednu kravinu za druhou. A nejvíc mu to žere náš kecal. Doufám, že když bude si chtít exkluzivní flek udržet, že to pro..re. Pak bude teprve prskat. A založí si institut, jako ten minulý.

agfor ( 4. února 2017 18:13 )

To aby si honem ČNB pospíšila s dalším nákupem dalších eur. Už stát okradla o pár set miliard Korun ( sice inflačních, ale našich).

Zobrazit celou diskusi