Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Supermarkety v Itálii bojkotují palmový olej, škodí prý zdraví. Co na to Česko?

  • Autor: ula - 
    14. 1. 2017
    06:59

    Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) zveřejnil vloni studii, ve které tvrdí, že palmový olej produkuje karcinogenní látky, které mohou ohrozit lidské zdraví. Zatímco odpůrci produktu s výsledky průzkumu souhlasí, jiní tvrdí, že potencionálně nebezpečné látky se vyskytují i při přípravě pokrmů v domácnosti. Největší debatu kolem palmového oleje nyní zažívá Itálie, kde ho jeden z potravinových řetězců začal bojkotovat ve svých výrobcích. Na obranu palmového oleje se ovšem postavila jedna z největších firem na cukrovinky, firma Ferrero.

  • 1.Omezí se užití palmového oleje?

    Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) už vloni v květnu zveřejnil studii, ve které tvrdí, že pokud se palmový olej zpracovává při teplotě nad 200 stupňů Celsia, může obsahovat karcinogenní látky, které mohou mít negativní vliv na zdraví. EFSA však ve zprávě nevydala žádné pokyny, podle kterých by měli spotřebitelé měnit své stravovací návyky. Navíc úřad nemá žádnou pravomoc palmový olej ve výrobcích omezit.


    Podle mluvčího EFSA Enrica Brivia se již výsledky výzkumu začala zabývat Evropská komise. „Je možné, že vyjde nařízení, které omezí množství palmového oleje v potravinách, ale rozhodně nepůjde o úplný zákaz používání,“ doplnil Bravio.

    Palmový olej vyráběný z plodů palmy olejné je ceněný produkt, pro někoho však spíše smrtonosný. Palmový olej vyráběný z plodů palmy olejné je ceněný produkt, pro někoho však spíše smrtonosný. | Profimedia.cz

  • 2.Bojkot palmového oleje v Itálii

    Největší rozruch kolem palmového oleje nyní panuje v Itálii. Největší síť supermarketů Coop se rozhodla bojkotovat palmový olej ve výrobcích vlastních značek, stejně jako největší italská pekárna Barilla, která dokonce ke svým výrobkům přikládá štítky s označením, že neobsahují palmový olej.


    Rozhodnutí vzápětí podpořila i největší zemědělská organizace Coldiretti a online časopis Il Fatto Alimentare, který vyzval další potravinářské firmy, aby přestaly palmový olej používat.

    Palmový olej se vyrábí z těchto plodů. Palmový olej se vyrábí z těchto plodů. | Shutterstock.com

  • 3.Ferrero: Prodej Nutelly klesá, kvůli konkurenci

    Na „pomoc“ palmovému oleji vyrazila jedna z největších firem na výrobu cukrovinek – Ferrero. Firma používá palmový olej zejména v Nutelle. Ta se pro mnoho lidí stala právě „hlavním výrobkem“, který obsahuje nejvíce palmového oleje. Firma už se bránila tím, že kdyby na výrobu Nutelly používala jiný olej než palmový, zcela by to změnilo charakter čokoládové pomazánky, včetně chuti, textury a trvanlivosti.

     

    Tržby za Nutellu tvoří pětinu zisků Ferrera, přesto však prodej Nutelly klesl za poslední rok o 3 %. Ferrero z poklesu viní zejména svoji konkurenci, která bojuje proti palmovému oleji. Ferrero tedy zahájilo v Itálii rozsáhlou kampaň, která má spotřebitele přesvědčit o bezpečnosti palmového oleje.

     

    Televizní spot Ferrera, který běžel v posledních třech měsících v italské televizi, ale pobouřil některé politiky. „Pokud by se Nutella vyráběla bez palmového oleje, byl by to krok zpět,“ hájí se manažer nákupu Vincenzo Tapella. Zároveň ubezpečil spotřebitele, že žádná kontaminace při zpracování palmového oleje nehrozí, protože se zpracovává při nižší teplotě než 200 stupňů Celsia, a využívá se nejmodernějších postupů, aby se zabránilo znečištění. 


    Kritici ovšem upozornili, že kdyby Ferrero přestalo používat palmový olej, který je jedním z nejlevnějších na trhu, prudce by mu stouply náklady na výrobu.

    Nutella Nutella | red
  • 4.Bezpečné zpracování oleje?

    V roce 2015 se díky novým technologiím při výrobě podařilo snížit hladiny mastných kyselin u palmových olejů a tuků na poloviční hodnoty oproti roku 2010. Podle odborníků existuje také řada technologických „triků“, které dokáži vznik procesních kontaminantů výrazně snížit, např. teplota procesu, ale i rychlé zpracování plodů po sklizni. Přesto odpůrci palmového oleje vyzývají, aby lidé používali spíše evropské druhy olejů, jako je řepkový, slunečnicový nebo olivový.

    Sklizeň palmových plodů Sklizeň palmových plodů | Profimedia

  • 5.Odborník: Kontaminace potravin hrozí i v domácnosti

    „Procesních kontaminantů je celá řada. Vznikají nejen při průmyslové výrobě, ale i při přípravě pokrmů v domácnosti. Najdeme je v chlebu, kávě, grilovaném mase apod. Vždy však závisí na způsobu vedení procesu výroby potravin nebo kuchyňské úpravy, který předurčuje případný vznik těchto látek při výrobě či přípravě a následně množství těchto nežádoucích látek v produktu,“ řekl Blesk.cz Jiří Brát, předseda výboru pro zdravotní a sociální politiku Potravinářské komory ČR. Podle něj je třeba vždy hodnotit konkrétní výrobek spolu s jeho původem a zcela  zásadní je celková konzumace potravin ve vztahu k limitním hodnotám pro dané látky.

     

    „Běžná konzumace palmového oleje vyráběného podle zásad správné výrobní praxe nevede ke konzumaci vyšších hodnot procesních kontaminantů, které by znamenaly ohrožení zdraví,“ rozporuje výsledky výzkumu EFSA Brát a dodává: „Konzumace palmového oleje v zemích EU včetně České republiky je výrazně nižší než v Asii, kde se palmový olej používá na vaření jako například u nás olej řepkový. Přesto neexistují žádné studie, které by přímo spojovaly konzumaci palmového oleje s výskytem rakoviny, ani v těchto zemích.“

    Plantáž, kde se pěstuje palmový olej. Plantáž, kde se pěstuje palmový olej. | Profimedia

  • 6.Odpůrci: Nezapomínejme na další rizika

    Naopak s výzkumem EFSA se ztotožňuje Koalice proti palmovému oleji. „Neustále upozorňujeme na rizikovost nadměrné konzumace palmového oleje v souvislosti s onemocněním srdce a cév. Nové výzkumy ale dokládají, že rizika jdou ještě dál. Ukazuje se v nich, že rafinovaný palmový olej obsahuje oproti ostatním zkoumaným rostlinným olejům i stonásobně vyšší koncentrace rakovinotvorných látek,“ říká hlavní koordinátorka Koalice Martina Skohoutilová.

     

    „Nesmíme přitom zapomínat na další, možná i závažnější, rizika spojená s konvenční produkcí palmového oleje, kterými jsou obrovské emise skleníkových plynů, nevratné poškození tropického ekosystému ovlivňujícího hydrologii celé planety a úmrtí nebo vážné zdravotní i sociální komplikace obyvatel pěstitelských zemí,“ uzavírá přední odborník na problematiku palmového oleje Dr. Stanislav Lhota.

    Indonésané se snaží o záchranu opic, které bojují s ohni i samotnými plantážemi na pěstování palmy olejné. Indonésané se snaží o záchranu opic, které bojují s ohni i samotnými plantážemi na pěstování palmy olejné. | Profimedia.cz

  • 7.Co na to české řetězce?

    Na otázku, zda by časem mohly i české obchodní řetězce přistoupit k bojkotu oleje ve svých výrobcích, odpověděla mluvčí společnosti Lidl Zuzana Holá: „Tímto tématem se intenzivně zabýváme. Již od roku 2009 pracujeme aktivně na mezinárodní úrovni na tom, aby naši dodavatelé používali palmový olej pouze z trvale udržitelného zemědělství, nebo jej zcela nahradili jinými oleji, např. slunečnicovým nebo řepkovým. Stejná jednání vedeme i s českými dodavateli, s nimiž na tomto tématu úzce spolupracujeme.“

     

    „Zatím jsme nezaznamenali zásadní změnu chování zákazníků ve vztahu k této komoditě,“ řekl Blesk.cz Michael Šperl, mluvčí řetězce Kaufland, a dodal: „Musíme ovšem konstatovat, že v našem rozmanitém sortimentu nabízíme zákazníkům vždy dostatek alternativ, když jim ten nebo onen výrobek z jakéhokoliv důvodu nevyhovuje. Stejné je to i s výrobky s obsahem palmového oleje.“

    Sklízení palmových plodů Sklízení palmových plodů | Profimedia

    Pokud chcete mít jistotu, že si vybíráte výrobek, který obsahuje palmový olej vyrobený šetrným způsobem, hledejte certifikát, který uděluje RSPO. Ten vám zaručí, že olej ve výrobku nepochází z plantáží, kvůli kterým byl vykácen deštný prales. Bohužel v roce 2015 bylo podle údajů dTestu certifikováno jen 20 % produkce palmového oleje a pěstovalo se na více než 2,6 milionech hektarů certifikovaných plantáží.

    Navíc v Česku nejsou výrobky označené logem RSPO příliš rozšířené.

    Více na http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/373312/palmovy-olej-na-miskach-vah-nizka-cena-a-prace-pro-lidi-vs-drancovani-prirody.html?utm_source=blesk.cz&utm_medium=copy
  • 8.Certifikovaná plantáž

    Pokud chcete mít jistotu, že si vybíráte výrobek, který obsahuje palmový olej vyrobený šetrným způsobem, hledejte certifikát, který uděluje RSPO. Ten vám zaručí, že olej ve výrobku nepochází z plantáží, kvůli kterým byl vykácen deštný prales. Bohužel v roce 2015 bylo podle údajů časopisu dTest certifikováno jen 20 % produkce palmového oleje a pěstovalo se na více než 2,6 milionech hektarech certifikovaných plantáží.

     

    V Česku zatím nejsou výrobky označené logem RSPO příliš rozšířené.

     

    Pokud je výrobek s palmovým olejem označen tímto logem, kupujete si olej vyrobený bez poškození životního prostředí. Pokud je výrobek s palmovým olejem označen tímto logem, kupujete si olej vyrobený bez poškození životního prostředí. | Zdroj: www.ciranda.com

Zobrazit celou diskusi