Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Recenze: Tradiční recepty z kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové chutnají i dnes

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Ivan D. Hladík - 
19. ledna 2017
12:55

Odborníci na výživu by ji nejspíš kamenovali, Zdeněk Pohlreich by její kuchyni obrátil vzhůru nohama. Přesto ale Magdalena Dobromila Rettigová (†60) zůstává vzorem každé české kuchařky. Moc dobře věděla, že dobře se najíst, je základ.

Dnes už málokdo ví, že Rettigová nebyla jen vynikající kuchařka, měla velké tvůrčí sklony. Sepsala řadu povídek a hříček, většinou milostných a samozřejmě poplatných své době. Například knížku Chudobičky či dokonce komickou divadelní hru o 46 stranách Bílá růže. Její dílka vycházela (a byla psána) v němčině, až díky svému choti začala psát i vydávat česky. Její knihy hltaly dospívající dívky, Rettigová položila základ české červené knihovně. Byť nikdy nedosáhla uměleckých kvalit, oslňovala svou osobností. Životopisnou hru o třech jednáních o ní dokonce napsal Alois Jirásek. Čím se však Rettigová stala nesmrtelnou, bylo její kuchařské umění. A zejména Domácí kuchařka, díky které se šířily recepty české kuchyně, ale i český jazyk samotný.

Tato kniha, sbírka receptů, vyšla poprvé roku 1826. Letos jí je 191 let, a přesto si z ní můžeme stále uvařit poctivé a dobré jídlo. „Čistota, pořádek a dobré vyhovění každé i maličké věci v kuchyni jest základ celého umění kuchařského; pročež přáli jest, aby si nastávající kuchařky následujícího poučení bedlivě všimly,“ radila Rettigová pro začátek. V novém vydání její knihy čtenáři najdou užitečný Návod k použití knihy, Slovníček výrazů a převodní Tabulku měr a vah, které sestavila přední odbornice současné české gastronomie. I díky tomu můžete s Rettigovou čarovat v kuchyni a hostům servírovat chutné menu, které obstojí i mezi nejmodernějšími pokrmy. Kniha je velmi přehledná, recepty je možné přizpůsobit a vykouzlit tak spoustu tradičních chutí.

3205346:full:true:true

Nabízíme dva z původních receptů Rettigové, které také v knize najdete, ovšem ve srozumitelné formě, která nezaskočí ani začínající kuchaře. Dobrou tradiční chuť!

Polívka s knedlíčkami ze strouhaného chleba

Ustrouhej domácí tvrdý chléb, pak ho odměř tři vrchovaté lžíce a nech ho smažit buď na čerstvém hovězím tuku, nebo na propouštěném másle do hnědá; taktéž usmaž do zlatová půl drobně rozkrájené cibule; pak dej obé na misku, a když to vychladne, vraz do toho dvě celé vejce, připoj k tomu tři lžíce dobrého mléka, trochu soli, a hodně to utři, potom k tomu dej ještě jednu lžíci buď chleba nebo strouhané žemličkové kůrky a nech to stát ve studenu; když je čas k zavaření, tedy klaď malou lžičkou do vařící polívky jako ořech velké knedlíčky a nech je několik minut povařit, pak to vlej do mísy. Máš-li zbytky od koroptve, můžeš je k této polívce i s omáčkou přidat.

Moravský koláč s višněmi

Utři dvanáct lotů čerstvého másla, až se pěni, potom k němu přimíchej čtyry žloutky, dvanáct lotů tlučeného cukru, s půl citronu drobně skrájenou kůru, štipec soli a dvanáct lotů pěkné mouky, všecko dobře pospolu utři a konečně do toho vmíchej tuhý sníh ze čtyr bílků. Nyní pomaž máslem půl archu papíru, kraje se všech stran ohni na dva prsty vysoko, rohy sepni špendlíkama, dej těsto na něj, všude stejně ho nožem rozetři, poklad ho višněmi jednou vedle druhé a nech koláč pěkně do zlatova upect; potom papír odejmi a koláč posyp cukrem.


Magdalena Dobromila Rettigová

Domácí kuchařka

nakladatelství Ikar, 2016

392 stran

Hodnocení: 90 %

jetstream ( 19. ledna 2017 16:40 )

Polrajch je prase a ne kuchar

Zobrazit celou diskusi