„Infocentrum na náměstí Jiřího z Poděbrad, kde se betlém nachází, jsme začali stavět především kvůli tomu, že usilujeme o to, aby byl kostel Nejsvětějšího Srdce Páně zapsán do seznamu UNESCO. V blízkosti památky proto musí stát informační centrum pro turisty,“ vysvětlila starostka Prahy 3 Vladislava Hujová (TOP 09).

Na rohu ulice Milešovské a Jiřího z Poděbrad vznikl tak nový prostor, dokonce větší než malá místnost, jak bylo původně v plánu. „Teď se ještě stále koná rekonstrukce v suterénu, kde bude galerie. Chceme ji pojmenovat po malířce Toyen, která žila na Žižkově. Betlém je každopádně už v opravené místnosti zdarma k vidění,“ uvedla starostka.

Betlém je stylizovaný do 20. let

S myšlenkou netradičního betléma přišla právě sama Vladislava Hujová, která následně oslovila uměleckou školu na Žižkově náměstí. „Chtěli jsme něco jiného, přímo žižkovského, a tak jsme společně vymysleli kompromis. Betlém je stylizovaný i přímo do naší městské části. Nachází se tam model schodů, které můžeme vidět v Rokycanově ulici, a nechybí ani typické pavlače,“ popsala Hujová.

Za betlémem také prosvítá silueta Vítkova a památníku. Každý rok tak umělecká škola vytváří kolem pěti figurek, jsou to jak postavy reálné, tak i fiktivní. Mají zhruba 25 centimetrů a všechny jsou zasazeny do 20. let minulého století. Zatím je v informačním centru k vidění 24 postav, včetně moderní Marie a Josefa s Ježíškem v kočárku.

Veselého Švejka tlačí na kolečkovém křesle paní Millerová, ta byla k betlému doplněna až letos.
Autor: MČ Praha 3

Nejvíc práce nám dalo vymyslet tři krále. Bohužel černého tedy v městské části nemáme. Nakonec jsme zvolili Františka Josefa I., který povýšil Žižkov na město, a Tomáše Garrigua Masaryka, protože na Vítkově je prezidentský salonek, v němž se měli jmenovat prezidenti. Třetím z králů je pak Karel Hartig, první starosta Žižkova,“ sdělila Blesk.cz Vladislava Hujová.

Rychlé šípy, Seifert i veselý Švejk

Mezi zmenšenými pavlačemi také plánují lumpárny Rychlé šípy, samozřejmě i se psem Bublinou, jelikož autor známé knihy Jaroslav Foglar také bydlel právě na Žižkově. Místo komety se nad betlémem vznáší Jan Tleskač na svém létajícím kole. „Ten měl na Žižkově svou utajenou dílnu, kde vytvářel vynálezy,“ dodala starostka.

Mezi figurkami samozřejmě nemůže chybět ani Jára Cimrman, který právě zachází do budovy, tudíž mu není vidět do obličeje. Na kolečkovém křesle se zase veselí Švejk, kterého tlačí paní Millerová. Opodál má pak hlavu v oblacích spisovatel Jaroslav Seifert a komediální herec Jaroslav Ježek. „Tyhle dva a paní Millerovou jsme právě přidělali nově letos,“ doplnila Vladislava Hujová.

Figurek je zatím 24 a celkem jich bude asi kolem třiceti. „Pokud má někdo další nápady, jaké figurky, typické pro naši městskou část, bychom měli vytvořit, určitě nám může dát tip. Budeme za to moc rádi,“ řekla starostka. Důležitým aspektem k tvorbě figurky je ale její poznatelnost.

„Ono se to nezdá, máme mnoho zajímavých osobností, které ale nemají charakteristické rysy, lidé by je pak třeba nepoznali,“ dodala.

Při vánoční procházce na náměstí Jiřího z Poděbrad tak můžete navštívit zdarma informační centrum a podívat se na unikátní žižkovský betlém. K vidění je každý prosincový všední den od 9 do 16 hodin. Od 27. do 30. prosince bude ale z důvodu inventury zavřeno. Po celý leden bude ale opět znovu otevřeno.

Podívejte se, jak žižkovský betlém vypadá:

Fotogalerie
11 fotografií