Městská část Praha-Koloděje se může pyšnit zeleným unikátem. V oboře pod zámkem tam roste nejstarší strom celé Prahy. Jde o dub letní jménem Karel, kterému je podle odhadů 550 let, jeho zdravotní stav je dobrý a odpovídá tak danému stáří. Strom, který měří v obvodu 734 centimetrů a na výšku 27 metrů, byl vyhlášen památným stromem roku 2006.

„Za památné stromy, jejich skupiny nebo stromořadí je možné prohlásit dřeviny vynikající svým vzrůstem, věkem. Také pokud se jedná o významné krajinné dominanty a v neposlední řadě i dřeviny historicky cenné, které jsou památníky minulosti. Připomínají tak buď historické události, nebo jsou s nimi spojeny různé pověsti a báje,“ vysvětlil dendrolog Aleš Rudl, který se zajímá o památné stromy.

Strom je zčásti dutý

Významný dub Karel roste ve svahu pod zámkem a jeho mohutné kořeny ho stabilně drží v půdě. Jeho korunu dnes v podstatě tvoří dvě silné větve, které se rozvětvují na koncích. Před mnoha lety musela ale jeho koruna dosahovat mnohem větších rozměrů, protože je v ní znát mnoho míst, odkud dříve vyrůstaly další větve.

Dub letní Karel v pražských Kolodějích se pyšní věkem 550 let. Pamatuje i Jiřího z Poděbrad.
Autor: Aleš Rudl

Další zajímavostí je také to, že vnitřek stromu je částečně dutý. „V minulosti byl strom již několikrát ošetřován, což dokládají stříšky umístěné na kmeni. Můžete na něm spatřit i kovovou tabulku s letopočtem údajného vysazení,“ dodal Aleš Rudl, zakladatel webu prazskestromy.cz.  

Strom obsazuje první příčky hned dvakrát, má největší obvod ze všech pražských památných stromů a zároveň se označuje také jako nejstarší strom v metropoli.

Dub podle pověsti zasadil Karel IV.

A proč se dub vůbec jmenuje Karel? Jeho název odkazuje na císaře a krále Karla IV. Váže se k němu pověst, že ho zasadil právě samotný Karel IV. v roce 1359. „Je ale pravděpodobnější, že to bylo až tak o sto let později, což dokládá například jeho vzhled nebo obvod kmene. Stalo se tak nejspíše za vlády Jiřího z Poděbrad. Ovšem i tak je jeho stáří opravdu úctyhodné,“ uvedl dendrolog.

Pod Karlem bylo vystavěno i malé pódium, kde se konaly různé oslavy. Státníci jako například Tomáš Garrigue Masaryk, kteří v Kolodějích pobývali, pod jeho korunou často přijímali návštěvy. Dub letní se tak těšil veliké pozornosti a úctě už před desítkami let.

Zámecký park a obora, ve které dub roste, se rozkládá na ploše 26 hektarů. Dříve sloužil zámek a obora pro reprezentační a rekreační účely Úřadu vlády ČR. V roce 2009 byl vrácen dědicům původního majitele Antonína Kumpery, kteří následně kolodějský zámek prodali za necelých čtvrt miliardy korun akciové společnosti.

Jelikož je tedy pozemek, kde se slavný stařík dub Karel nachází, v soukromých rukou, není veřejnosti přístupný. Strom není ani viditelný z veřejného prostranství, tudíž neztrácejte čas jízdou do Kolodějů a podívejte se na dub raději zde na fotografiích:

Fotogalerie
4 fotografie