Stavba zimního stadionu v pražském Opatově počítá se vznikem hned dvou hal. Po dokončení mají v dopoledních hodinách sloužit školám a odpoledne veřejnosti. Ve větší hale má vzniknout kluziště pro veřejné bruslení a hokej, v menší se plánují čtyři herní dráhy pro curling. Ve spojovacím traktu zimního stadionu se dále předpokládají šatny, posilovna a restaurace.

Praha 11 do projektu vloží na 40 let pozemek bývalého atletického oválu Základní školy Ke Kateřinkám. Opačný postoj ke stavbě zastává sousední Praha-Újezd, která se bojí navýšení dopravy v oblasti.

„Zdůvodnění záměru a jeho využití je podle našeho názoru účelově vykonstruované. Lze se domnívat, že deklarované využití školami v docházkové vzdálenosti nebude dodrženo,“ píše městská část ve vyjádření.

Magistrát souhlasí, ale…

Magistrát hlavního města Prahy vydal ke stavbě zimního stadionu souhlasné stanovisko, má ale několik připomínek k posudku vlivu na životní prostředí EIA. Investor má podle úřadu upřesnit, v jaké části ulice Ke Kateřinkám bude stávající asfalt vyměněný za tichý.

„Jedná se o zásadní opatření, které povede ke snížení stávající hlukové zátěže, a to i za předpokladu zvýšeného pohybu vozidel,“ uvádí dokument. Další podmínkou magistrátu je, aby se v rámci stavby počítalo také s využíváním dešťové vody. U stadionu má vzniknout 67 parkovacích míst.

Hlavní pražský úřad také uvádí, aby se v oblasti vysázelo více dřevin. Na místě hrozí kácení celkem 21 stromů, proti kterému protestuje Praha 11. Městská část požaduje také úpravu křižovatky ulic Opatovská a Ke Kateřinkám.

Během výstavby stadionu má místní školu před hlukem chránit čtyřmetrový plot. Areál bude stát zhruba 120 milionů korun.