Dříve krásná secesní budova bývalého nádraží už řadu let chátrá. Od roku 2007 totiž budovu vlastní zahraniční firma RailCity Vyšehrad, která se o nádraží skoro už 10 let nezajímá. Rekonstrukce budovy vázla na komunikaci mezi majitelem a památkáři z Magistrátu hlavního města Prahy. Vlastník se totiž magistrátu ani stavebnímu úřadu pravidelně neozýval.

V úterý 20. září se ale uskutečnila kontrola daného objektu, kterou iniciovali právě magistrátní památkáři. Ve výzvě uvedli, že budova stále chátrá a byl zjištěn neuspokojivý stav nejen omítek a štukové výzdoby. Dovnitř budovy také zatéká, jelikož jsou potrhané plachty, jež nahrazují střešní krytinu. Kontroly se také účastnil Národní památkový ústav, zástupci městské části Prahy 2 a zástupci majitele budovy.

Byl zjištěn opravdu velmi vážný havarijní stav památky a skoro žádné kroky vedoucí k nápravě, ani ty, které by mohl každý vlastník učinit s minimální námahou. Ty dříve učiněné už byly znehodnocené. Nyní stále ještě běží místní šetření,“ uvedla tisková mluvčí Národního památkového ústavu Andrea Holasová. K místnímu šetření se majitel zavázal vyjádřit dodatečně.

V minulosti se snažil památkový ústav neustále připomínat magistrátu a Praze 2 otřesný stav budovy, která byla prohlášena za kulturní památku. Stavební úřad Prahy 2 proto opakovaně prováděl vůči majiteli sankční řízení, jelikož vlastník nereagoval na výzvy k údržbě a nesjednal nápravu budovy. „Samozřejmě ukládání pokut nic dlouhodobě neřeší. Majitel musí začít komunikovat s památkáři a situaci řešit,“ vysvětlila Andrea Holasová.

Důchodkyni (89) se chce při pohledu na budovu brečet

Osud rozpadající budovy není lhostejný ani obyvatelům Vyšehradu. „Pamatuju si, jaká to bývala krásná budovu, když tu v 60. letech ještě fungovalo nádraží. Dokonce si vzpomínám, že na nástupišti byla socha lva, taková podobná jako mají, když dělají ty rozhovory s ministry. Kam ale zmizela, to nevím. Z toho, jak budova nyní vypadá, se mi chce brečet,“ řekla devětaosmdesátiletá Eva, která žije na Vyšehradě celý život.

Budova nádraží Vyšehrad je v otřesném stavu, fasáda je posprejovaná a vypadá to tam jak na skládce.
Autor: Michaela Lišková

Na jaře příštího roku se má snad situace ale konečně posunout kupředu. „V dubnu nebo v březnu, ještě přesně nevíme, se začne budova restaurovat, tudíž původní památka bude zachována. Plocha bývalého nádraží bude sloužit ke komerčním a administrativním účelům,“ řekl Blesk.cz architekt Martin Kotík, který pro investora navrhuje projekt budoucí stavby.

Jestli se ale opravdu budova začne rekonstruovat, jak architekt říká, je ve hvězdách. „Investor RailCity Vyšehrad měl pravomocné povolení k rekonstrukci historické budovy už minulý rok. Dodnes stavět nezačal a doposud neoznámil stavebnímu úřadu zahájení stavby. Budova je ve velmi špatném stavu, zatéká do ní a dřevěné střešní konstrukci degradují,“ nastínil situaci místostarosta Prahy 2 Václav Vondrášek (ODS).

Podívejte se, jak nádraží vypadá:

Fotogalerie
35 fotografií