Přestože se jedná o zapsanou nemovitou kulturní památku, hřbitov takřka 130 let postupně chátral a stav stromů i náhrobků byl v posledních desetiletích alarmující. Hřbitov byl od roku 2001 pro veřejnost nepřístupný a upadal v zapomnění. Změny se začaly dít až v posledních pěti letech, kdy se do jednání vložilo Občanské sdružení pro záchranu Malostranského hřbitova.

Roky však trvaly přípravy a studie. Až v loňském roce začala revitalizace hřbitova, jejímž smyslem bylo jeho otevření veřejnosti. V jejím rámci bylo zřízeno zázemí pro vrátného a ostrahu, pracoviště restaurátora, veřejné osvětlení a byl vybudován také kamerový systém. U všech stromů byly také provedeny zdravotní a bezpečnostní řezy, 28 stromů bylo vykáceno a místo nich bylo nově vysazeno celkem 44 lip a jasanů.

Dále došlo ke kompletní renovaci všech cest, kdy byl stávající asfalt nahrazen maltovým povrchem. Prostor před kostelem pak byl vydlážděn pískovcovou dlažbou. Hřbitov byl rovněž nově vybaven 36 lavičkami a 20 odpadkovými koši.

Hřbitov byl také celý oplocen. Účelem obezdění je zejména snaha v maximální možné míře učinit ze hřbitova opět místo pro důstojný odpočinek zesnulých.

Až 40 milionů z fondu EU

Celkově měla rekonstrukce vyjít až na 40 milionů, ovšem nakonec byla dotace snížena po problémech se stavbou a nedodržení několika termínů na 21 milionů. Všechny práce ale zdaleka neskončily. Do projektu byl dále začleněn záměr obnovit Haasovu kaplovou hrobku, která byla v havarijním stavu.

Současně však byla navázána spolupráce s  restaurátorem prof. Sieglem, pod jehož dohledem proběhlo v roce 2015 restaurování 17 nápisových desek, které byly umístěny v blízkosti kostela na jižní zdi, a 8 pomníků. Restaurované desky budou v průběhu léta vráceny na původní místa.  

Otevírací doba hřbitova:

Květen–září: 9:00–19:00
Říjen: 9:00–18:00
Listopad–únor: 9:00–17:00

Fotogalerie
9 fotografií