„Česká vláda ani EU nedělají nic - jsou v klidu. Pojďme jim říci, že chceme, aby zavřely mešity, deportovaly muslimy bez českého občanství a bedlivě hlídaly české muslimy,“ volají na sociální síti pořadatelé akce.

I v tomto duchu se nesly protesty, které probíhaly na několika místech republiky. Například na náměstí Míru protestující mávali národními vlajkami a prapory, na kterých byly vyobrazené přeškrtané mešity. Někteří účastníci demonstrace měli transparenty vyzývající k demisi vlády nebo vyjadřující nesouhlas s islámem.

Premiér kolaborant

Demonstrace v Česku mají podle organizátorů zahájit sérii celoevropských shromáždění proti islámu. První promluvil předseda Úsvitu Miroslav Lidinský, který v Ostravě vyjádřil nesouhlas s vládní politikou. Prohlásil například, že kabinet Bohuslava Sobotky kolaboruje s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Jeho projev ocenili účastníci demonstrace v Praze potleskem.

Demonstrace proti islamizaci se konala ve čtyřech městech, v Praze na náměstí Míru.
Autor: Michaela Lišková

V Praze zase vystoupily například místopředsedkyně Bloku proti islamizaci Iva Procházková či předsedkyně Jana Borkovcová. „Vy jste to nejdůležitější, vy všichni, co tady teď stojíte. Jste síla, která současné fašizující, eurohujerské vládě může říct jasné ne. Ukažte, že v naší zemi si chceme určovat naše pravidla,“ burcovala demonstranty Borkovcová.

Dále kritizovala německou kancléřku a Evropskou unii. „My nejsme žádní lokajové Evropské unie ani báby Merklové, tak prosím vás nezapomeňte jít dál se vztyčenou hlavou,“ uzavřela předsedkyně Bloku proti islamizaci a kancléřku označila za hrobařku.

Podívejte se na fotografie z demonstrace:

Fotogalerie
20 fotografií