Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Diktatura USA za sto let: Lounová zpívá ve sci-fi muzikálu. Anglicky!

Autor: Martin Valeš - 
13. srpna 2016
16:45

Až se bude psát rok 2116, vesmíru bude vládnout šedivá diktatura a projevy kreativity a fantazie přísně potrestá. V takovém prostředí prchá parta umělců do ústraní a hledá svobodu. Jedním z nich bude i Olga Lounová (35), která v novém muzikálu 2116 ztvární robotickou nevěstu.

Jedná se o unikátní projekt spojující různé žánry, na pomezí hudebního, tanečního a fyzického divadla. Jeho kořeny sahají padesát let do minulosti, ovšem až v novém tisíciletí se ho daří realizovat. 2116 napsal legendární spisovatel Ray Bradbury (1920–2012), díky jehož románům 451 stupňů Fahrenheita či Marťanská kronika začal svět literatury brát vážně dosud opovrhovaný žánr science-fiction.

„Hra, kterou sám autor označil za svou nejlepší, je mistrovým posledním a zásadním poselstvím současným i budoucím generacím,“ láká produkce. „Ačkoli se aktivně účastnil příprav a plánoval světovou premiéru v Praze, samotného uvedení muzikálu se Bradbury bohužel nedožil. Jeho přítel a spoluautor Steve Josephson nyní oživuje mistrův odkaz v neopakovatelném příběhu o divadelní společnosti uprchlíků před zákonem stíhaných z pohledu dnešní doby za zcela absurdní skutky.“

Dřívější verze už se hrály v Americe i ve Skotsku, až tuto Steve Josephson prezentuje jako finální podobu – v Praze tedy bude světová premiéra!

A o čem to celé je? V intergalaktickém prostředí dohlíží na bezpečnost lidí organizace Universal Security Agency, která zároveň drží celou populaci pod neustálým a všudypřítomným dozorem. Pár kreativních lidí se ale „odpojilo od sítě“, dovolili si mít fantazii či vyprávět lidem pohádky.

Video Olga Lounová zve na 2116. - Facebook
Video se připravuje ...

Muzikál se zatím nepřekládal, v divadle Semafor bude představení v angličtině a s českými titulky – premiéra se uskuteční ve středu 18. srpna, 11 repríz je pak naplánovaných až do začátku září. Až časem se plánuje česká verze.

V hlavních rolích vystoupí Tomáš Vaněk, Peter O. Pecha, Michaela Horká /Elin Špidlová, Olga Lounová/Lucia Jagerčíková a Tomáš Novotný. Více podrobností najdete na webu http://www.2116.cz.

Zobrazit celou diskusi