Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nevinná! Soud zdravotní sestru z Rumburku definitivně osvobodil

Autor: ljš, vet - 
26. července 2016
10:32

Vinili ji ze smrti šesti lidí, soud ji ale osvobodil. Zdravotní sestra z rumburské nemocnice Věra M. si může oddychnout, za mříže se již nevrátí. Vrchní soud v Praze potvrdil rozsudek ústeckého soudu, který ji zprostil obžaloby.

Odvolací pražský vrchní soud nepřipustil v kauze údajných vražd šesti pacientů z rumburské nemocnice doplnění dokazování, které požadovali státní zástupci. Krátce po jedenácté hodině pak padl osvobozující verdikt.

"Filozofie řízení, jak ho prováděl krajský soud, je nám velice blízká. V podstatě se vším, co uvádí v napadeném rozsudku, se můžeme ztotožnit," zdůvodnil dnešní rozhodnutí předseda senátu Michal Hodoušek.

"Ani není vůbec jisté, jestli se takové případy staly. Je to celkem jednoznačné a zprošťující rozsudek byl zcela na místě," podotkl k prvním pěti úmrtím. U poslední zemřelé pacientky, po jejíž smrti byla Věra M. zadržena, pak experti jednoznačně neurčili příčinu skonu.

Žena se po oznámení rozsudku v soudní síni rozplakala a objala se s kamarádkami. "Je to velmi silný dojem a musím ho nejdřív vstřebat," řekla novinářům při odchodu ze soudní budovy.

Státní zástupce požadoval pro Věru M. v původním hlavním líčení před ústeckým krajským soudem doživotní trest. Soud však sestru osvobodil s tím, že se nenašel jediný přímý důkaz o její údajné trestné činnosti. Znalecký posudek, podle nějž žena vraždila draslíkem, aby si usnadnila práci, totiž zpochybnil jak znalec obhajoby, tak i experti z olomoucké fakultní nemocnice.

„Znovu opakuji: nikoho jsem neusmrtila, nikomu jsem nepomohla zemřít, nikomu jsem neublížila ani jsem nechtěla ublížit. Prostě byla jsem v nesprávný čas na nesprávném místě s nesprávnými lidmi, já si to neumím jinak vysvětlit,“ řekla Věra M. v závěrečné řeči.

Její advokátka doplnila, že sestra je rázná a dominantní a v nemocnici nezapadla do mladého kolektivu. Podle ní je zdrcující, že se jí za to bývalé kolegyně mstí v trestním řízení. Požadavek pozůstalých na odškodnění právnička označila za neodůvodněný a nemravný.

Renata Brabencová z pražského vrchního státního zastupitelství vznesla požadavek, aby odvolací senát vrátil kauzu k dalšímu projednávání. Tvrdí, že přetrvávají otázky ohledně příčiny vysokého množství draslíku v krvi pacientů, o které jako poslední pečovala právě Věra M.. „Podle našeho názoru jsou tam mezery, které by bylo zapotřebí odstranit,“ podotkla.

babamotorkarka ( 26. července 2016 18:03 )

Souhlas, někdo jim ten draslík cpal do žil, a nikoliv, že se tam samo vytvořilo u min. 6 prokázaných takové velké množství a právě v době, kdy tam tato sestra sloužila. Na náhody už jsem velká.

babamotorkarka ( 26. července 2016 18:01 )

Sestra Smrt. Rudolf Kracl, Chrastava : A kde se tam najednou u těch pacientů ten draslík v tak vysoké koncentraci objevil? Proč by při odběrech krve, které se jistě před jejich úmrtím prováděly, se ta zvýšená (a že musela být hodně zvýšená, když to vedlo k úmrtí) hladina draslíku neukázala? Kdo za to potom může? Dana Černá, Česká Lípa : A koho budou sodit v případě co se týká mé maminky? Hlavně že jsem je 3 dny dopředu upozorňovala každý den jak špatně dýchá 3 dny na to měli ji vyšetřit ale primář ve Varnsdorfu si prý ničeho nevšimnul ani rehabilitačky ji nechtěla už cvičit pro špatné dýchání,přišla na LDN 5 dnů po operaci což se mi zdá také podivné měla vydržet do vyndání stehů a jak ji přijmuli nasadili jí pleny aniž by je v nemocnici kde ji operovali-chyr.Rumburk potřebovala-tam byla bez plen, nasadili ji dále antidepresiva a prášky na spaní, maminka nejedla, nepila ,spala,když si chtěla dojít na WC 3x upadla byla samá modřina a tak jí přivázali k posteli za operovanou nohu a byla bez dozoru až na konci chodby ještě v postraním prostoru kam nikdo neviděl . V den vyndání stehů zemřela na selhání dýchacího systému uvedeno ve zprávě a koho teď zavřou , už měl také někdo sedět za to že jsem upozorňovala i nemocnici odkud ji propustili předčastně ,volala jsem prakticky o pomoc a nikdo nepomohl, jen se vysmívali.

babamotorkarka ( 26. července 2016 17:15 )

Bože, vy si nikdo nepamatujete, jak se ihned přiznala ? Z jejích očí nevidíte, že lže ? Asi mám citlivější vnímání. Svět je naruby : sestra Smrt je volná, nemocnice nechávají pod tuny sedativ vyhladovět Alzheimery a starce, v pokálených plenách ležet a bez léčby svrabu (PN Bohnice?), aby rychleji umřeli, muslimy vítáme a šátky holkám na hlavách ve škole necháme, tuneláři se nám smějí do očí poté, co vytunelovali miliardy z Česka, gayové/lesby budou krást naše děti pro své potřeby jako v Norsku aj., děti/žáci jsou čím dál tím drzejší a absurdních volovin se již uzákonilo hafo atd. ! Tak mě už neštvěte, vy, policejně-justičně-politicko-mediální mafiáni !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání