Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Uvěří vrahovi, kterého sám poslal za mříže? O Nečesaném rozhodne soudce z případu Fundy

Autor: ljš - 
26. července 2016
21:04

To je paradox! O osudu Lukáše Nečesaného ve středu rozhodne soudce Jiří Lněnička, který ho již v minulosti poslal za mříže, byť mu snížil trest. Současně se ale bude muset poprat s faktem, že se verdikt královéhradeckého soudu, který má přezkoumat, opírá o svědectví vraha Jiřího Fundy, jehož negativní psychologický posudek dobře zná. Odsoudil ho totiž k 25 letům vězení.

Ke svědectvím spoluvězňů, jimž se měli obžalovaní podobně jako Nečesaný Fundovi přiznat, se soudci staví různě. Zatímco například pro královéhradeckého soudce Jiřího Vacka je Funda svědek jako každý jiný, kterého stačí poučit, jeho zlínský kolega Jiří Dufek tento postoj nesdílí. „Je to nový fenomén, nejsou přímé důkazy a pak přijde svědek spoluvězeň, že se mu pachatel svěřil, že skutek spáchal. Těchto případů je čím dál více a soudu se to nelíbí,“ vysvětlil poté, co osvobodil Jiřího Večeře.

Jaký názor má na tento problém soudce Lněnička, nelze z jeho kauz vyvodit. Fundu ale dobře zná. Když nad ním vynášel rozsudek, uvedl, že se jeho případ svou surovostí vymyká ostatním. Mladý vrah totiž svou kamarádku dvakrát podřízl a pak jí zasadil 30 bodných ran. Soudce mu také neuvěřil jeho účelovou obhajobu, kdy se vše snažil svalit na epilepsii a psychickou poruchu.

Na druhou stranu Lněnička v minulosti Nečesaného odsoudil i bez Fundova svědectví, za což obě nižší instance značně zkritizoval Nejvyšší soud, který mladíka loni osvobodil a věc vrátil k novému projednání.

V případu navíc došlo k zásadnímu zvratu, když obhajoba získala svědectví Fundova spoluvězně Juraje Horvátha. Ten tvrdí, že se mu tento klíčový svědek chlubil, že si na Nečesaného vše vymyslel. Obhajoba proto bude usilovat o to, aby byl tento vězeň předvolán jako svědek.

Video  Lukáš Nečesaný: Soud ho poslal znovu za mříže na 13 let.  - Lucie Šulcová
Video se připravuje ...

Otec Nečesaného současně podal trestní oznámení na královéhradecké policisty, protože je přesvědčený, že Fundu k jeho výpovědi zmanipulovali. „Pokud se neprokáže ovlivnění příslušníkem policie v Hradci Králové, budeme podávat trestní oznámení na daného vězně pro křivé svědectví před soudem,“ uvedl.

maledivy2016 ( 27. července 2016 01:20 )

Zmetkovi to kouká z držky že je vinen a lže až to bolí! Zaslouží doživotí, arogantní šmejd!

lesnismes ( 26. července 2016 21:44 )

Je hrozne ,ze jedna z nejvice bezcharakterni a zkorumpovana statni instituce ma moc rozhodovat o zivote ostatnich lidi!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání