Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Soudce porušil zákon, rozsudek je neplatný, tvrdí Nečesaný

Autor: ljš - 
5. května 2016
19:00

Válka mezi soudcem Jiřím Vackem a rodinou Lukáše Nečesaného pokračuje. Královéhradecký soudce mladíka před měsícem sice znovu poslal do vězení, obhajoba ale tvrdí, že při tom porušil zákon a rozsudek by měl být zrušen.

K chybě podle Nečesaných došlo při výslechu vraha Jiřího Fundy, který v případu figuruje jako korunní svědek. Ten sice vyšetřovatelům napsal dopis, ve kterém tvrdil, že se mu jeho spoluvězeň „ve slabé chvilce“ k činu přiznal, pak to ale údajně ze strachu o život odvolal.

Výslechu vyšetřovatelů se pak sice podrobil, u soudu se mu ale moc mluvit nechtělo a soudce z něj každou větu musel doslova tahat. A právě v tom podle Nečesaných pochybil. Na Facebooku jako důkaz zveřejnili citace ze záznamu soudního jednání:

Takto citují záznam soudního jednání Nečesaní na Facebooku. Takto citují záznam soudního jednání Nečesaní na Facebooku. | Facebook.com

Vacek tak podle obhajoby Fundovi předestřel, co vypovídal dříve, což je ale zřejmě v rozporu se zákonem. „Úřední záznam lze v řízení před soudem užít jako důkaz pouze za podmínek stanovených tímto zákonem. Je-li ten, kdo podal vysvětlení, později vyslýchán jako svědek nebo jako obviněný, nemůže mu být záznam přečten, nebo jinak konstatován jeho obsah,“ říká paragraf 58 trestního zákona.

„Jednoduše řečeno takový úkon je v řízení před soudem zcela neplatný a jeho provedení je hrubá a neodstranitelná vada řízení,“ uvedl otec Nečesaného, který se o problému radil také se Spolkem Šalamoun. Ten se v případu silně angažuje a v minulosti už podal návrh na kárnou žalobu na státní zástupkyni Lenku Faltusovou.

pravidIo ( 5. května 2016 21:24 )

zprofanovane a uplatne soudy

pravidIo ( 5. května 2016 21:03 )

bidne soudy

lesnismes ( 5. května 2016 20:40 )

Mel by jsi si vzit prasek a utikat zpatky na prahu 8.Uz tam na tebe na prijmu cekaj!!!

lesnismes ( 5. května 2016 20:37 )

Tak se mi zda,ze v tom ceskym soudnictvi je neco totally wrong.

verka1 ( 5. května 2016 20:24 )

znám paní, která se soudí s městským úřadem a z nich měla infarkt. úředníci, soudci jenom lžou, je to hrůza

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání