Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nečesaný, Barták a tři další: Za mříže je poslali vrazi, zloději a násilníci

  • Autor: ljš - 
    2. 5. 2016
    05:02

    Když k soudu s Lukášem Nečesaným přivedla ozbrojená eskorta jako korunního svědka vraha Jiřího Fundu, rozhořela se debata, zda má být výpověď zločince považována za věrohodnou. Ať už se to mnohým nezdá, u soudu je to zatím podle všeho běžná praxe.

  • 1.Lukáš Nečesaný

    Lukáš Nečesaný Lukáš Nečesaný | ČTK

    Lukáše Nečesaného usvědčil vrah Jiří Funda, který si odpykává 25 let za to, že ubodal a podřezal svou kamarádku. Když byl Nečesaný na základě rozhodnutí Nejvyššího soudu propuštěn z vězení, poslal údajně Funda jeho vyšetřovateli dopis, ve kterém tvrdil, že se mu Lukáš k napadení kadeřnice přiznal. Své tvrzení o několik dní později odvolal s tím, že se bojí o život, nakonec ale proti Nečesanému svědčil. Později vyšlo najevo, že pod vlivem antidepresiv a léků proti epilepsii. Soud ale považoval jeho tvrzení za věrohodné a poslal Nečesaného znovu na 13 let za mříže.

  • 2.Jaroslav Barták

    Jaroslav Barták Jaroslav Barták | Blesk - David Malík

    Barták si už odpykává dvanáctiletý trest za několik případů znásilnění, vydírání, sexuální nátlak, nebezpečné vyhrožování a manipulaci s omamnými látkami. Čelí ale obvinění z toho, že z vězení plánoval vraždy tří lidí – bývalého šéfa vojenské tajné služby Andora Šándora, advokáta Oldřicha Choděry a pravoslavného kněze Eugena Freimanna. Důkazy proti Bartákovi stojí hlavně na nahrávkách, které díky kameře v hodinkách pořídil jeho spoluvězeň – recidivista, který případ nahlásil. Barták na nich mluví o útěku, únosech, vydírání i připravovaných vraždách a sepisuje informace k chystaným obětem. Jak se vězeň k takové technologii ve vězení dostal, zůstalo záhadou.

  • 3.Maroš Straňák

    Maroš Straňák Maroš Straňák | ČTK, archiv Blesku

    Slovák Maroš Straňák a Čech David Šimon dostali za vraždu seniora ve Slopném na Zlínsku výjimečné tresty 24,5 a 20,5 roku. Zlínský krajský soud nejprve dvojici zprostil obžaloby pro nedostatek důkazů. V tu chvíli ale vstoupil do hry Straňákův spoluvězeň. Ten řekl, že poté, co uviděl v reportáži televize Nova zdrcenou rodinu, rozhodl se u soudu vypovídat. Uvedl, že se mu obžalovaný k vraždě přiznal a kasal se, že na něj vyšetřovatelé nemůžou. Policie pak přímo v soudní síni během minulého líčení zatkla druhého obžalovaného Davida Šimona.

  • 4.Jan Eliáš

    Jan Eliáš Jan Eliáš | ČTK

    Jan Eliáš byl odsouzen za vražda pětašedesátileté prostitutky, kterou měl uškrtit psím vodítkem. I v jeho případě je korunním svědkem spoluvězeň, který se po hádce rozhodl svého „parťáka“ napráskat. „Uškrtil jsem ji. Mám to dobré, ona už nepromluví. A oni na mě nic nemají,“ kasal se prý Eliáš. Zajímavostí je, že soud spoluvězňovu identitu dlouho tajil, ale nakonec mu bylo nařízeno, aby ji zveřejnil. Šlo o mladého vraha Zdeňka Miholu, který sedí ve Valdicích.

  • 5.Pavel Pekár

    Pavel Pekár byl odsouzen za vraždu šestatřicetileté ženy, kterou podle obžaloby tloukl a kopal do hlavy, třikrát ji bodl nožem a nakonec ji škrtil kabelem, pruhem textilu a zřejmě i rukama. Tělo pak odvezl autem, hodil je do příkopu v lese u obce Sklené na Žďársku a zakryl textiliemi a větvemi. Pekár vše popíral, údajně se ale svěřil spoluvězni, se kterým seděl v Brně. Tomuto svědkovi prý popsal, jak ženu zavraždil, jak ji naložil do auta a vyhodil v lese. Spoluvězeň u soudu uvedl, že dlouho zvažoval, co má dělat, nakonec se ale rozhodl napsat kriminalistům. „Nechtěl jsem, aby mu to prošlo, už proto, že čtyři děti zůstaly bez matky,“ vysvětloval.

    Pavel Pekár Pavel Pekár | ČTK

lynx ( 2. května 2016 09:10 )

Jj. Když chybí forenzní důkazy, je dobrá i výpověď vycucaná z prstu vraha. Jakým pak je důkazem pachová stopa, jestliže policajt vozí celý den mikinu "vraha" v igelitovém sáčku se zipem, aby ji pak mohl pohodlně vytvořit? Asi žádným. Pak tedy přichází "probuzení" spícího svědka, vraha z basy. Užasné! Kreativní! I soudce nadšeně zaplesal!

andy83 ( 2. května 2016 08:22 )

Blesku Plesku, co to máš za redaktory? Dávají češtině pěkně na frak. Za mříže je poslali vrazi, zloději a … Autor: ljš Když už tak vrahy hňupe ljš

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání