Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zlomové svědectví v případu Nečesaný: Funda si všechno vymyslel a ještě se tím chlubil, tvrdí spoluvězeň

Autor: ljš - 
26. července 2016
10:20

Kauza Lukáše Nečesaného se stále víc zamotává. Obhajoba získala nové svědectví, které zcela boří výpověď vraha Jiřího Fundy (26). Ten tvrdil, že se mu Nečesaný k napadení kadeřnice přiznal. Podle dalšího vězně si však vše vymyslel.

Odvolací soud bude mít ve středu těžkou úlohu. Královéhradecký senát soudce Jiřího Vacka totiž v březnu své rozhodnutí o vině Lukáše Nečesaného opřel právě o tvrzení vraha Jiřího Fundy. Veškeré námitky o nevěrohodnosti tohoto svědka tehdy smetl ze stolu. „Ať se to někomu líbí, nebo ne, já jsem ho poučil, a je to tedy svědek jako každý jiný,“ řekl tehdy.

Jenže teď se na scéně objevuje další vězeň. Tím je Juraj Horváth (48), který s Fundou seděl na Borech, kde si odpykával osm let za loupež. Podle něj mladý vrah nařčení Nečesaného předem plánoval. „Když Funda přišel poprvé na oddíl, asi v roce 2014, neříkal to přímo jako o kauze Lukáše Nečesaného, ale vyjadřoval se v tom smyslu, že z basy se dá dostat i jiným způsobem než ‚na půlku‘ (podmínečné propuštění v polovině trestu, pozn. red.). Funda říkal, že s někým seděl na vazbě a že by se některé informace, které od toho člověka má, daly otočit proti němu, že si počká, až bude soud,“ tvrdí Horváth v dokumentu, který má Blesk k dispozici.

„Svědkem těchto rozhovorů jsem byl zejména v létě 2014, kdy jsme se scházeli na jedné cimře. K tomu bych rád doplnil, že oddíl D má přes den otevřené cely a je možné se vzájemně navštěvovat, když to dozorce nevidí. Jinak je to zakázáno. Tyto hovory si pamatuji, ale v té době jsem ještě nevěděl, že Funda hovoří o případu Lukáše Nečesaného,“ dodává vězeň.

Chlubil se článkem v Blesku

S vrahem jednadvacetileté Elišky se pak opět setkal na jaře letošního roku na vycházkovém dvoře. „Funda mi říkal: »Vzpomínáš, jak jsme tenkrát řešili toho člověka, jak jsem s ním byl na vazbě, jak jsem to chtěl otočit proti němu, toho člověka, jak tam mělo zůstat to DNA v tom kadeřnictví?« Já mu odpověděl: »Ano, něco mi to říká, vzpomínám si.« Stále jsem ale nevěděl, o kterého člověka se jedná. On mi na to řekl: »Tak se podívej do Blesku«,“ popsal Horváth, jak se mu Funda chlubil.

Video  Příchod svědka  - Lucie Šulcová
Video se připravuje ...

„Říkal, že to všechno otočil proti Nečesanému, na přesnou formulaci si nevzpomínám, ale pochopil jsem jeho slova tak, že si všechno vymyslel. Takto, že si to všechno vymyslel, to věděli i ostatní vězni,“ dodává svědek, který si také všiml toho, že Funda konzumoval velké množství léků, které sháněl všude možně.

Motiv je podle Horvátha jasný. „Funda mi říkal, že si to vymyslel proto, aby dostal nižší trest. Dále jsem se o to raději nezajímal. Chytil se toho, že Nečesaný říkal o tom, že se na místě činu měla najít nějaká DNA, neříkal, že by to spáchal,“ vysvětlil vězeň s tím, že je ochoten vše dosvědčit u soudu.

Křivé obvinění

Rodina Lukáše Nečesaného je přesvědčená, že Fundu k jeho výpovědi zmanipuloval někdo z vyšetřovatelů. Chtěla proto nechat prověřit knihu návštěv a korespondence, soud to však zamítl. Otec mladíka Luděk Nečesaný nyní podal na hradecké policisty trestní oznámení Generální inspekci bezpečnostních sborů. „Pokud se neprokáže ovlivnění příslušníkem policie v Hradci Králové, budeme podávat trestní oznámení na daného vězně pro křivé svědectví před soudem,“ uvedl.

Video  Lukáš Nečesaný: Soud ho poslal znovu za mříže na 13 let.  - Lucie Šulcová
Video se připravuje ...

Klíčové důkazy, podivná svědectví a pilíře obhajoby. Vše o případu Lukáše Nečesaného čtěte ZDE››

Velká galerie z místa činu (UPOZORNĚNÍ: některé snímky jsou drastické):

marlen52 ( 26. července 2016 20:30 )

on se honem oženil a má děcko hrál spořádaného občana a myslel si že mu soudce na to skočí. doufám že si to odsedí.

Hops1 ( 26. července 2016 18:45 )

Jusino co blbneš, proč ji urážíš. Holohlavý blázen, to je trochu moc, nemyslíš? Chováš se jako psychouš.

Hops1 ( 26. července 2016 18:35 )

Ahojky Jusino, však je to jedno, mamánek sedí.

Hops1 ( 26. července 2016 18:33 )

Jak jinak.

reknirmareno ( 26. července 2016 17:08 )

Nekecej!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání