Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Spolek Šalamoun žaluje žalobkyni Nečesaného: Nezákonně prý vyslýchala jeho spoluvězně

Autor: ČTK ljš - 
1. srpna 2016
16:22

Vědomě zneužila svou pravomoc a upřela Lukáši Nečesanému právo na spravedlivý proces. To se píše v trestním oznámení, které na státní zástupkyni Lenku Faltusovou podal Spolek na podporu nezávislé justice Šalamoun.

Žalobkyně podle spolku nezákonně získala svědectví Nečesaného spoluvězňů, která mu u soudu přitížila. Odvolání nyní řeší pražský vrchní soud. Spolek Šalamoun zveřejnil text trestního oznámení na svém webu.

Státní zástupkyně se podle představitelů Šalamounu dopustila zneužití pravomoci úřední osoby tím, že loni v létě zadala policistům za úkol takzvaně vytěžit Nečesaného spoluvězně. Jeden z nich přitom policistům řekl, že se mu Nečesaný k útoku na kadeřnici přiznal. V dané fázi trestního řízení mohl ale takový příkaz policii uložit pouze soudce, nikoli státní zástupce, tvrdí spolek.

„Tímto činem poškodila obviněného na jeho zákonných právech, konkrétně právo na spravedlivý proces, neboť neumožnila obhájcům obžalovaného účast u těchto úkonů,“ stojí mimo jiné v trestním oznámení Šalamounu adresovaném vrchní státní zástupkyni Lence Bradáčové.

Spolek je přesvědčený, že si Faltusová svého pochybení musela být vědoma. „Mgr. Lenka Faltusová jako státní zástupkyně má vysokoškolské právnické vzdělání a pro výkon funkce musela absolvovat odbornou (justiční) zkoušku, čili věděla nebo musela vědět, že jedná v rozporu se zákonem (trestním řádem), že tím poškozuje obviněného v jeho zákonných právech a s tímto následkem byla nebo musela být srozuměna, tedy se dopustila trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby,“ píše spolek.

Justice Nečesaného poslala do vězení už dříve, do kauzy se ale vložil Nejvyšší soud, který původní odsuzující rozsudek zrušil. Hradecký krajský soud poté čtyřiadvacetiletému muži nepravomocně uložil 13 let vězení. Vrchní soud se bude Nečasného kauzou znovu zabývat 31. srpna.

Video  Soud s Nečesaným byl odročen kvůli nemoci.  - Lucie Šulcová, Petr Soukup
Video se připravuje ...

Útok v hořickém kadeřnictví se odehrál v únoru 2013 těsně před koncem pracovní doby. Pachatel kadeřnici nejméně šestkrát udeřil do hlavy polenem a z peněženky jí ukradl 10.000 korun. Vážně poraněnou ženu našel později její syn, život jí zachránili lékaři.

Nečesaný přiznává, že v kadeřnictví byl. Prý se chtěl nechat ostříhat před schůzkou s přítelkyní, kadeřnice ale už zavírala, a proto odešel. Tvrdí, že ženu musel někdo napadnout až po jeho odchodu. Mladíkovi přitížila výpověď spoluvězně Jiřího Fundy, jemuž se údajně přiznal. Obhajoba předložila odvolacímu soudu znalecký posudek na Fundu, kterým chce jeho tvrzení znevěrohodnit.

Vše o případu Lukáše Nečesaného čtěte ZDE››

Fotogalerie Snímky hrůzy po napadení kadeřnice 68 fotografií

petrusaa ( 2. srpna 2016 09:31 )

No mít ve spolku mordýře,napadá mi jedno přísloví,vrána k vráně xedá,rovný rovného si hledá,že?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání