Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Po masakru v Istanbulu zemřelo už 41 lidí, letiště obnovuje provoz

Autor: ČTK, mb - 
29. června 2016
08:24

Turecké aerolinie zrušily pro dnešek na 340 letů, které měly přistát či odlétat z Atatürkova letiště v Istanbulu. Provoz na letišti, kde v úterý večer sebevražední atentátníci zabili nejméně 41 lidí a dalších téměř 240 zranili, byl již částečně obnoven. České ministerstvo zahraničí zatím nemá informace, že by mezi oběťmi či zraněnými byli Češi. Mezi mrtvými je jedna Ukrajinka a Iránec, zbytek obětí jsou zřejmě turečtí občané. Všichni mrtví ale stále ještě nebyli identifikováni.

Mezi Prahou a Istanbulem byly na dnešek původně plánovány tři zpětné spoje společnosti Turkish Airlines. „Odpolední, který měl přiletět ve 13:40 a odletět zpět do Turecka ve 14:35, byl zrušen,“ řekla mluvčí pražského letiště Marika Janoušková. Ranní spoj s příletem do Prahy v 09:00 a odletem v 09:55 zrušen nebyl, na příletu je ale podle webu pražského letiště veden jako zpožděný. Večerní linka s příletem v 18:30 je zatím beze změny.

Turecké aerolinky rovněž uvedly, že cestující si mohou zdarma přeobjednat či vrátit objednané lety až do 5. července.

Také americký Federální úřad pro letectví (FAA) bezprostředně po útoku zrušil všechny lety mezi Spojenými státy a Istanbulem. Po několika hodinách ale zastavení letů zrušil.

Video  Útok na letiště v Istanbulu: 36 mrtvých, 150 zraněných  - Reuters
Video se připravuje ...

Kvůli vysokému počtu vážně zraněných bude počet obětí zřejmě ještě stoupat. České ministerstvo zahraničních věcí na sociální síti Twitter uvedlo, že mezi oběťmi Češi zřejmě nejsou. Později informaci potvrdil i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Ministr zahraničích věcí Lubomír Zaorálek (59, ČSSD) teroristický útok odsoudil.

Mezi téměř 240 zraněnými úterního útoku, za který je podle turecké vlády nejspíš zodpovědná organizace Islámský stát (IS), je nejméně sedm občanů Saúdské Arábie. Podle saúdskoarabských médií jsou všichni mimo ohrožení života. Mezi 41 oběťmi sebevražedného útoku na istanbulském letišti je jedna Ukrajinka a jeden Íránec. Mezi zraněnými je také pět Íránců, z nichž jeden bojuje o život. Mezi zraněnými je také jeden ruský občan a jeden Ukrajinec.

K útoku na jedno z nejrušnějších letišť v Evropě se zatím nikdo nepřihlásil. Podle tureckého premiéra Binaliho Yildirima (60) se na základě dosavadních zjištění zdá, že za masakrem stojí radikální hnutí Islámský stát.

Vše o útoku na letiště v Istanbulu čtěte ZDE >>

cestr ( 29. června 2016 12:17 )

Je jich Hani moc!!!, je to všechno na

cestr ( 29. června 2016 12:11 )

hanka666 ( 29. června 2016 09:52 )

Umíte vy politici něco jiného než ty vaše kecy? Vy se máte starat o bezpečnost a podmínky pro slušný život lidí. A mezitím je v Evropě verbež z celého světa, o které se zhola nic neví. A pak najednou překvapení. Jeee ona bouchla nálož v metru, na letišti, na nádraží. A dokud vám ta nálož nevybuchne pod těma vašima tlustýma zadkama ze summitů, tak se nic nezmění.

Zobrazit celou diskusi