Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mladí lékaři nemají školitele, učí se na pacientech. „Jde o životy,“ varují

Autor: Tomáš Polák - 
28. června 2016
05:03

Mladí lékaři protestují proti novele zákona o postgraduálním vzdělávání. Ta podle nich neřeší žádné zásadní problémy. Ve Studiu Blesk to řekla předsedkyně Sekce mladých lékařů České lékařské komory Monika Hilšerová. Podle ní jsou často doktoři „hozeni do vody“ a bez jakýchkoliv zkušeností musí řešit případy, ve kterých jde o životy pacientů.

Novela řeší detaily vzdělávání mladých lékařů poté, co již obdrží doktorský titul a připravují se na atestaci. Před ní musí minimálně pět let sloužit v nemocnicích a specializovat se.

„Ta práce momentálně funguje tak, že doktor nastoupí do nemocnice a správně by mu měl být přidělen školitel, který se mu bude věnovat, vše mu vysvětlovat a zasvěcovat ho do problematiky. Bohužel většinou je to tak, že mladí doktoři jsou takzvaně hozeni do vody a měli by se všechno naučit sami, což samozřejmě někdy funguje, ale většinou je to o štěstí,“ řekla předsedkyně Monika Hilšerová.

Velká zodpovědnost bez zkušeností

Podle ní tak lékaři bez jakýchkoliv zkušeností mají na starosti mnohdy velmi složité případy, ve kterých může jít doslova o život. „Bohužel nejsou peníze na školitele, aby měli motivaci učit mladé lékaře, a navíc lékaři hodně fluktuují, takže ta motivace je opravdu minimální,“ dodala. Největší problémy podle ní zaznamenávají hlavně menší nemocnice.

Dalším problémem, který mladé lékaře tíží a novela jej dostatečně neřeší, jsou podmínky atestací. „Lékaři musí splnit nějaké stáže, na které je ale nemocnice nepouští, protože je potřebují. Navíc jsou tyto stáže nastavené tak, že požadují například za tři měsíce splnit něco, co běžný lékař nezvládne ani za rok,“ řekla předsedkyně.

Zásadním nedostatkem je také nedostatečný způsob kontroly, kde si každý školitel dělá, co chce. Mladí lékaři tak požadují nastavit výkony reálně a změnit formu plnění. „Nekonečné vyplňování jmen často smyšlených pacientů je třeba nahradit podpisem školitele, který bude odpovídat za splnění požadavků,“ píší v prohlášení. Zpětná vazba by mohla být vyřešena například formou aplikace, kam by školitel psal připomínky.

„Nechceme peníze, ale vzdělání“

„Pro nás je v začátcích nejdůležitější mít dobré a kvalitní vzdělávání, protože chápeme, že za to na začátku nemusíme mít tolik peněz, ale potřebujeme být odpovědní za to, za co máme být odpovědní,“ řekla Hilšerová. „Například v Americe mladí lékaři mají skoro nulové platy ze začátku, ale prochází jasně daným systémem vzdělávání a po atestaci už mají platy neskutečně vysoké, takže se jim ta investice vrátí,“ vysvětlila.

V Česku se ale platy v závislosti na zkušenosti zas tolik nemění. „Nechceme docílit hlavně zvýšení platů lékařům, ale hlavně bychom rádi zaplatili školitele, aby se nám věnovali. To je náš cíl, abychom byli řádně vzděláni a mohli se o pacienty starat,“ uzavřela.

Podívejte se na celý rozhovor:
Video  Monika Hilšerová o vzdělávání mladých lékařů  - Blesk TV
Video se připravuje ...

levandulova ( 26. září 2016 21:26 )

 Kusinda a vy jste uklizecka, nebo jak vysoke IQ mate? Asi nemate predstavu, co vsechno medicina obnasi. 6 let se museji lekari ucit vsechno a pak dalsicj 5 let se specializovat v danem oboru, samozrejme tak, ze se uci lecit. Vy ubozaci byste je za to platili jako delniky. Vsak ti taky chodi do roboty na sestou, tak je to stejny co?

agfor ( 28. června 2016 11:58 )

Pobavila mne část článku, kdy doktoři nechtějí peníze, ale vzdělání. Proč tedy vydírají pacienty a stát protože mají malé platy ? A kdo v Česku nemá za poctivou práci malé platy ? Za poctivou práci ovšem nepovažuji povalování poslanců v Parlamentu.

Ruudazvostravy ( 28. června 2016 05:40 )

Ale ho*uno zle,kdyš někomu upadne hlava,tak mu jý přydrátujou do podpažý a na krk mu nasaděj třeba hovjezý pr*del s kafylérki.

Zobrazit celou diskusi