Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zaorálek: Brexit vývoj EU nezastaví, vytvoříme nový vztah s Británií

Autor: ČTK, tmp - 
27. června 2016
12:15

Odchod Británie nezastaví vývoj Evropské unie. V pondělí to zmínil český ministr zahraniční Lubomír Zaorálek (ČSSD) po jednání s kolegy z Visegrádské čtyřky a šéfy francouzské a německé diplomacie v Praze. Špatnou odpovědí na situaci po britském referendu o vystoupení z EU by byla překotná integrace i dělání, že se nic nestalo, dodal.

Ministři Česka, Slovenska, Maďarska, Polska, Německa a Francie se podle Zaorálka shodli, že řešení důsledků referenda musejí evropské země hledat společně. Klíčové je podle účastníků schůzky v pražském Černínském paláci vytvoření nového vztahu s Británií. „Máme zájem, aby ten vztah byl kvalitní, abychom se v něm chovali jako přátelé, kteří se navzájem potřebují,“ řekl. „Nezáleží to ale jen na nás, ale i na Británii,“ dodal.

Druhou klíčovou oblastí je budoucnost zbývajících států v EU. „Jsme přesvědčeni, že musíme začít debatovat, co to (brexit) znamená pro EU a jakou Unii do budoucna chceme,“ řekl Zaorálek. Šestice šéfů diplomacií se podle něj shodla, že tato debata se musí vést v platformě všech 27 států a mají ji vést jejich lídři. V červenci by se měli na návrh slovenského ministra Miroslava Lajčáka sejít všichni ministři zahraničí.

Už v neděli přirovnal ministr Zaorálek odchod Britů k amputaci nohy. Podívejte se:

Video  Odchod Británie je jak amputace nohy, míní Zaorálek o brexitu.  - Václav Lang,Petr Soukup
Video se připravuje ...

Evropskou unii chceme

„Rozhodnutí Britů je věc vážná, které litujeme, na druhé straně je to něco, co nemůže zastavit a nezastaví další vývoj Evropské unie,“ zmínil Zaorálek. Vyjádřil přesvědčení, že členské státy ke svému životu projekt EU nutně potřebují. „Jsme připraveni udělat všechno pro to, aby tento projekt pokračoval i nadále,“ uvedl.

Špatnou odpovědí na aktuální situaci by podle něj bylo rychle a překotně se dál integrovat či tvářit se, že se nic nestalo. „Jsme připraveni pokračovat v integraci EU tam, kde to naléhavě všichni potřebujeme a jsme schopni to vysvětlit lidem,“ řekl šéf české diplomacie. EU by se měla soustředit na projekty, které mají praktické dopady na život lidí, dodal.

ČTĚTE VÍCE: Vše o brexitu

ivoadler ( 27. června 2016 17:11 )

Unie není utopie, ale musí být postavená na společných sobeckých zájmech evropských států.

ivoadler ( 27. června 2016 17:08 )

Bude rum opět tuzemský, máslo pomazánkové atd? Brexit zbytku Evropy pomůže a Británii nakonec taky. Pro vládnoucí elitu je brexit nepříjemný z morálního hlediska - tak jsme se vytahovali a nakonec se na jeho zářné zítřky Británie vykašlala. Jinak vcelku o nic nejde.

patyna ( 27. června 2016 15:51 )

Hlavně ať nezvítězí magor Trump, fanatik.

patyna ( 27. června 2016 15:30 )

Mají své starosti, jakou soudruzi (uvádí Klaus)v Bruselu.

Velemak ( 27. června 2016 15:22 )

Jak asi bylo na americké ambasádě Jak se má protektor????

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa