Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Svědectví z autobusu hrůzy, který byl rozbitý: Lidé křičeli ve tmě, kudy se dostanou ven

Autor: lm, shp - 
22. června 2016
21:13

Bylo půl čtvrté ráno, když se 29 cestujících, převážně ze Slovenska a Česka, vracelo po srbské dálnici z pohádkové dovolené na Korfu. U obce Boboviště sjel autobus náhle z vozovky a převrátil se. Pod autobusem našlo smrt 5 turistů.

„Většina cestujících spala. Bylo ticho a pak se autobus náhle otočil na stranu a přistál ve tmě. Lidé křičeli ve tmě, kudy se dostanou ven,“ popsal děsivý okamžik pasažér Robert P. (31) srbskému serveru Alo.rs.

V autobuse v tu chvíli cestovalo 31 lidí, 29 pasažérů a 2 řidiči. Valná většina skončila v nemocnici, pětice turistů se už ale domů nevrátí. Tři Slováci a dvě Češky našli pod převráceným autobusem smrt.

Zranění pasažéři jsou stále v šoku a nemohou tomu všemu uvěřit. „Žijeme a jsme relativně v pohodě. Moje přítelkyně Katka (23) je na zádech pořezaná od skla, ale v rámci toho je to stále o.k. Těžko se mi o tom mluví, jsme rádi, že jsme naživu, je mi však líto lidí, kteří zahynuli při nehodě. Momentálně čekáme v hotelu. Večer by nás měl vládní speciál dopravit do Bratislavy,“ řekl včera pro Plus JEDEN DEN Tomáš (24) z Prievidze.

Na centrální klinice v srbském městě Niš dále zůstávají hospitalizované dvě slovenské pacientky, které se zranily při nehodě autobusu. Helena z okresu Trebišov momentálně leží na oddělení ortopedie a traumatologie. „Daří se mi pomalu lépe, už je mi lépe než předtím. Mám zlomenou klíční kost i nohu mám zašitou,“ řekla TASR.

V době havárie seděla v třetí řadě v přední části autobusu. „Já si nic nepamatuji, protože jsem spala a probudila jsem se až v nemocnici. Nevím, co se stalo. Těším se už na Slovensko,“ dodala. Druhá pacientka leží na chirurgii a její stav je o poznání vážnější. Dokáže ale už komunikovat a je při vědomí.

Autobus byl rozbitý

Podle účastníku zájezdu, se kterými mluvil server iDnes.cz, je nabíral již rozbitý autobus. Všimli si několika poškození. „Byl jsem v polospánku, když mě probudilo takové drncání kol. Pak už jsem jenom cítil, jak se převracíme na bok, po kterém autobus myslím ještě kus jel. Chvíli bylo úplné ticho, nevěděli jsme, co se stalo. Až lidi začali křičet, jeden muž volal, že mu zemřela manželka. Bylo tam hrozné dusno ani se nedalo dýchat,“ popsal Petr Čermák okamžiky havárii.

Sbírali jsme boty ve střepech, trvalo nám pět deset minut, než jsme se vůbec z autobusu dostali. Pak jsem okamžitě volala linku 112, ale byla jsem zmatená, nemohla jsem vůbec nic říct a s operátorem jsme si nerozuměli, tak jsem dala telefon klukovi, který jim anglicky nadiktoval z mobilu GPS souřadnice. „Pomáhali jsme ostatním, dávali jim vodu. Sanitka přijela asi za 15 až 20 minut,“ dodala jeho spolucestující Iva Křivánková.

Slovenský vládní speciál s lidmi z autobusu, který v úterý ráno havaroval v Srbsku, přistál před půlnocí na bratislavském letišti. Podle informací slovenské veřejnoprávní televize RTVS přivezl 13 Slováků a 10 Čechů. Oběti nehody, mezi nimiž jsou dvě Češky, zůstaly ještě v Srbsku, dokud tamní vláda nevydá povolení pro převoz do vlasti. Na bratislavské letiště dorazily sanitky, které převezly zraněné do nemocnic. „Nejhůře zranění jsou tři Slováci a dva Češi,“ uvedl na letišti slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák s tím, že tato pětice bude hospitalizována v nemocnici ministerstva vnitra. Čech s dcerou budou v nemocnici nějaký čas na pozorování.

dfghjk ( 23. června 2016 10:28 )

Tady autobus hrůzy, ve vedlejším článku autobus smrti ... Tak jak je to blesku.cz?

Zobrazit celou diskusi