Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Při nehodě autobusu z Řecka zemřely i dvě Češky: Jsou známa první jména obětí

Autor: ČTK, bud, shp - 
21. června 2016
23:25

Při nehodě autobusu se slovenskou poznávací značkou zahynulo v úterý ráno v Srbsku pět turistů. Podle informací Blesku jsou mezi zesnulými dvě Češky. Zranění utrpělo dalších nejméně 14 osob. Mezi nimi je osm Čechů, kteří nasedli v oblastech Brna, Olomouce a Ostravy. Informovala o tom na svém webu bělehradská televizní stanice B92 s odvoláním na informaci srbského ministerstva vnitra. České ministerstvo zahraničí přítomnost Čechů v autobusu potvrdilo. Srbská média zveřejnila první jména obětí.

V autobusu bylo 12 českých turistů. Sdělila to mluvčí českého ministerstva zahraničí Michaela Lagronová. Dvě Češky při autonehodě zahynuly. Při neštěstí v Srbsku se zranilo osm Čechů. Jeden Čech utrpěl středně těžkým zraněním. Jde o členy jedné rodiny. Podle informací srbských médií o život přišlo pět cestujících. Slovenský ministr vnitra potvrdil úmrtí tří Slováků. Srbský server Blic.rs uvedl, že při nehodě zahynuli tři slovenští občané: Lubomír V. (†62), Martina H. (†34) a Erika H. (†67), pravděpodobně dcera s matkou.

Tomáš Němec z cestovní kanceláře Aeolus řekl, že klienti cestovní kanceláře se vraceli z řeckého ostrova Korfu. V autobusu jelo 29 lidí, mezi nimi 12 Čechů, ostatní byli Slováci a Maďaři. Potvrzené informace z místa nehody o počtu mrtvých nebo příčině nehody neměl. Dopravu pro cestovní kancelář zajišťovala slovenská firma, dodal Němec.

Češi nastoupili do autobusu v oblastech Brna, Olomouce a Ostravy. K nehodě okamžitě vyjela naše honorární konzulka a policejní přidělenec, kteří už společně navštívili zraněné v nemocnici. Vyslána tam byla i velvyslankyně a na místě se nachází i srbský ministr zdravotnictví,“ řekl Blesku Igor Skoček ze slovenského ministerstva zahraničí.

Na událost zareagovala i hlava Slovenska. „Upřímnou soustrast. Těšili se domů, cestovali autobusem z dovolené. Bohužel jejich cesta skončila tragicky havárií na srbské dálnici. Chci vyjádřit upřímnou soustrast všem rodinným příslušníkům,“ napsal slovenský prezident Andrej Kiska na svém Facebooku.

Autobus podle policie sjel z vozovky na úseku mezi městem Aleksinac a obcí Ražanj. Příčiny vážné nehody se vyšetřují. Doprava na dálnici nemusela být přerušena. Řidiči autobusu - E.S. (57) a nejmenovaný 55letý muž - přežili oba. Utrpěli však zranění. Krevní testy vyloučily, že by řidič před jízdou požil alkohol.

 Podívejte se na video webu Telegraf.rs z místa havárie:

Zraněno je také dítě

Ředitel Klinického centra v Niši Miodrag Lazić podle B92 sdělil, že v jeho zdravotnickém zařízení bylo přijato 14 osob zraněných při nehodě slovenského autobusu. Jeden má zranění těžká a zbylých 13 lehká.

Lazić srbské státní televizi RTS upřesnil, že do nemocnice byli zranění turisté přivezeni kolem páté hodiny ráno. Jeden z postižených má podle něj vážné zranění hrudního koše.

Mezi postiženými je i jedno dítě, které ale utrpělo lehčí zranění a v nemocnici nemusí zůstat. B92 v první informaci uvedla, že zraněných je 23. Další postižení mohli být převezeni do jiných zdravotnických zařízení.

Slováci vyslali speciál, přivezli i Čechy

Slovenská vláda vyslala do Srbska letecký speciál se zdravotníky, psychology a duchovními: letadlo dopravilo do Bratislavy 13 Slováků a 10 Čechů. Česká ambasáda zajistí našim občanům cestu z Bratislavy domů, a to do Brna, Olomouce a Ostravy. "Poskytneme pomoc České republice. Několik občanů České republiky pravděpodobně přiletí spolu s námi," uvedl už před vysláním speciálu Kaliňák. Oběti nehody, včetně dvou Češek, jsou ještě v Srbsku.

Zraněné rekreanty z havarovaného autobusu v Srbsku mají po návratu na Slovensko přijmout v bratislavských nemocnicích. "UNB (fakultní nemocnice Bratislava) je připravena přijmout i zraněné Čechy, intenzivně komunikujeme s tamními zdravotníky. Připravujeme adekvátní pracoviště, kde zraněným poskytneme maximální potřebnou zdravotní péči. V případě potřeby budou k dispozici i naši psychologové," uvedla mluvčí nemocnice Zuzana Eliášová.

Mrazivá předpověď slovenského ministra

Letecký speciál si slovenská vláda pořídila teprve minulý týden. Letadlo by mělo přepravovat nejen vládní delegace, ale v případě potřeby i zraněných občanů Slovenska ze zahraničí zpět domů. Stroj nahradil zastaralé letadlo ruské výroby Tu-154 M.

"Je tam prezidentská kajuta, prostor pro doprovázející delegaci, prostor pro novináře. V případě potřeby se může letadlo v části změnit na evakuační část, kdy se zdvojnásobí jeho kapacita, nebo se použije medicínská paluba, která představuje pět medicínských lůžek pro středně a těžce raněné pacienty. Čili můžeme poprvé převážet i zraněných slovenské občany zpět do vlasti," popisoval možnosti letadla ministr Robert Kaliňák před pouhými pěti dny. Kdyby tak tušil, jak mrazivé proroctví vyslovil…

igwar ( 22. června 2016 09:53 )

Tych ludi nepriviezol domov novy vladny special SR, aj ked autor clanku ma zrejme ten dojem podla odstavca "Mrazivá předpověď slovenského ministra".

janka69 ( 21. června 2016 23:53 )

chudáci konečne by mali zakázať chodiť autobusom v noci , spánok je v 95% príčinou nehôd...cez deň oveľa bezpečnejšie jazdiť , ale to je všetko o nenažranosti cestoviek , celú noc šoférujú , ráno prídu , chvíľu oddychujú a večer znovu ....

bizon_pepa ( 21. června 2016 16:59 )

Pravděpodobnej ano, ale vyšitej rozhodně ne.

dylina ( 21. června 2016 16:33 )

A znáte LIOS?(Tam je fakt krásně).

dylina ( 21. června 2016 16:22 )

Šťastnou cestu a Dobro došli.

Zobrazit celou diskusi