Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Úspěch brněnských lékařů: Žena v kómatu porodila zdravého chlapečka

Autor: Jiří Nováček, ljš - 
9. února 2016
15:34

Těšila se na narození miminka, teď ani neví, že porodila. Veronika Tlustá (33) upadla v říjnu po těžké automobilové nehodě do kómatu. Byla tehdy ve dvacátém týdnu těhotenství. Lékařům se nakonec podařilo ji i miminko zachránit a v půli ledna přivedli malého Daniela na svět císařským řezem.

Podle lékařů se jednalo o zcela výjimečný a náročný zákrok s nejistým výsledkem. "S podobným zákrokem jsme se zatím setkali v odborné literatuře. Něco takového se děje, a to myslím zcela bez nadsázky, tak jednou za deset let," řekla primářka II. anesteziologicko-resuscitačního oddělení nemocnice Dagmar Seidlová.

Veronika podle ní utrpěla při dopravní nehodě poranění mozku a krční páteře, z něhož se pomalu zotavuje. "Nejdůležitější je, že příběh má šťastný konec," řekla lékařka.

"Těhotenství paní Veroniky se nám podařilo udržet do 32. týdne, kdy bylo dítě už tak veliké, že jsme si troufli na císařský řez," řekl Blesku přednosta Gynekologicko porodnické kliniky na Obilním trhu Pavel Ventruba. Následně byl malý Daniel tři týdny v inkubátoru.

"Pečovat o něj bude syn se snachou. Už ho mají od neděle doma," prozradila maminka Veroniky Jaroslava, která o dceru v nemocnici denně pečuje. Veroničin bratr už má sám dvě děti. "Takže nám do rodiny přibylo další. Já už ho mám omačkanýho. Jako každá babička musím říct, že je krásnej, podobnej na maminku. Krásný miminko, šikovný," dodala.

Při císařském řezu postupoval tým lékařů tak, jak by postupoval při stejném zákroku u zdravé pacientky. Nastávající matku uspali za pomoci anestezie a dítě z jejího těla vyjmuli. Po výkonu se z anestezie opět probudila. Zůstala ale jen ve vegetativním stavu, tedy opět v kómatu.

Veroničin zdravotní stav se ale začal lepšit. Hýbe již levou rukou a nohou. Lékaři u ní pozorují snahu posadit se na posteli, otevírá oči a fixuje pohled. "Samozřejmě to, nakolik si uvědomuje, že se stala matkou zdravého syna, to prostě nevíme. Stejně tak netušíme, jak se bude její stav vyvíjet. Důležité pro nás je, že chlapeček je v pořádku a zdravotní stav u matky má vývoj k lepšímu," uvedla lékařka.

Matku čeká v příštím týdnu přesun na specializované oddělení Střešovické nemocnice, na němž se lékaři věnují právě pacientům v obdobně závažných stavech, v jakém nyní je.

Video Matka v Brně porodila v komatu dítě - Blesk TV
Video se připravuje ...

1pravda1 ( 9. února 2016 16:52 )

Tak nám blesk pomalu říká, že mikrovlny zabíjejí vitamíny atd. no hezká informace zvlášť když hodně lidí ohřívá v mikrovlnce i odstříkané mateřské mléko, tudíž děti dostávají mléko zbavené vitamínů, enzymů atd. No bodejž ne, když se mikrovlny používají i k desinfekci a jejím základem je zničit vše živé. Blesk píše.... Ani čerstvé ovoce do mikrovlnky nepatří. Zvláště některé druhy. Nejenže se působením mikrovln zničí všechny důležité a prospěšné vitamíny, ale například kuličky hroznového vína vám můžou vybuchnout přímo do obličeje. Více na http://recepty.blesk.cz/clanek/vareni/3253/6-veci-ktere-do-mikrovlnky-nepatri-zmrzle-maso-vejce-a-pl astove-krabicky.html?utm_source=recepty.blesk.cz&utm_medium=copy

ejvm1712 ( 9. února 2016 16:35 )

Jen aby byla vůbec v budoucnu schopná plnohodnotného života. Moc nadějné se mě to nezdá. Manžela nebo partnera asi neměla,když se o něm nepíše. Takže se budou starat příbuzní, Taky žádná sláva.

iribr ( 9. února 2016 16:14 )

no zrovna jsem se prihlasila abych se zeptala proc ma bryle? Tak doufam, ze se chudak probere

y1xcvbnm ( 9. února 2016 16:01 )

Chlapeček nemá otce že ho dají k bratrovi do rodiny??? S těmi brýlemi je to opravdu divné

ochcallis ( 9. února 2016 15:58 )

Kolik jim za takové fotky asi platí?

Zobrazit celou diskusi