Poslední rozloučení s Radvítem Novákem se konalo v pondělí tajně v kapli sv. Václava na Vinohradském hřbitově v Praze. Bývalá první dáma přišla se svou a Radvítovou dcerou Ninou (39) a kamarády z řad herců.

Druhou skupinku tvořila rodina a přátelé Jany Linhartové (63), která s Novákem žila 20 let. Obě dámy se podělily. První manželka zařídila kněze, životní družka zase pohřeb a místo posledního odpočinku. To se shodou okolností nachází jen 100 metrů od hrobky exprezidenta Havla, kde jednou spočine i Dagmar.

Smuteční hostiny ale byly hned dvě – jedna v režii Havlové v nedaleké restauraci, druhá proběhla s přáteli Radvíta a Jany. „Paní Havlová nás do restaurace samozřejmě pozvala. My jsme si ale řekli, že tu společnost, ve které se pohyboval Radvít s Dagmar, neznáme. Tak jsme nešli a chvilku poseděli jinde,“ vysvětlila Blesku Jana Maierová (37), dcera Radvítovy životní družky.

„Slíbily jsme si ale, že se ještě určitě sejdeme s Ninou. Máme skvělé vztahy a naše děti si při té příležitosti aspoň pohrají,“ svěřila Radvítova »skorodcera«.

Druhý život prvního manžela

Jana Linhartová je účetní a s Radvítem Novákem žila dvacet let. Nikdy se ale nevzali. „Radvít trpěl vrozenou srdeční vadou, která se samozřejmě časem zhoršovala. Než zemřel, ležel několik týdnů v IKEM. Potom ho přeložili do Všeobecké fakultní nemocnice na Karlově náměstí v Praze. To už ale neodcházelo jen srdíčko, ale veškeré životně důležité orgány,“ svěřila Blesku Jana Maierová.

„Maminka za Radvítem chodila každý den. Den před smrtí nám lékaři řekli, že je to otázka několika dnů, a potom volali ráno, že je to už jen o hodinách,“ dodala.

Fotogalerie
9 fotografií