Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Čistý zůstal jen „Íčko“. Když válčí poldové, můžeme všichni krást

Zleva šéf ÚOOZ Robert Šlachta, komentátor Petr Holec a šéf GIBS Ivan Bílek
Zleva šéf ÚOOZ Robert Šlachta, komentátor Petr Holec a šéf GIBS Ivan Bílek  (Autor: ČTK a archiv Blesk.cz)
Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
22. října 2015
17:57

Jako by se do Česka vrátil policejní stát. Před týdnem na dva dny náhle zmizel olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD), když si pro něj a taky bývalého ministra vnitra za ODS Ivana Langera, náměstka ředitele olomoucké krajské expozitury Karla Kadlece, šéfa tamní hospodářské kriminálky Radka Petrůje a podnikatele Ivana Kyselého přišla policie.

Rozbořil se sice záhy objevil, policie ho však, stejně jako zmíněné policisty a podnikatele, obvinila z korupce. Čistý jako obvykle zůstal jen „Íčko“. Tento týden si policie přišla pro policisty znovu, jen to vypadá jako policejní msta: Policejní inspekce GIBS, figurující i v olomoucké kauze, si totiž pro změnu přišla do sídla ÚOOZ pro detektiva Luďka Vokála a odvedla ho v poutech. Viní ho, jak jinak, z korupce a úniků informací z policejních spisů.

Co si z toho máme vzít my, obyčejní lidé? Nejspíš zhruba to samé co olomoucký hejtman Rozbořil. „Byl jsem pouze ve špatný čas na nesprávném místě. A policie se sem tam splete,“ řekl lakonicky a vrátil se k rozdělané práci. Radost z toho musí mít jeho kolega z ČSSD a ministr vnitra Milan Chovanec, do jehož portfolia policie spadá. Někdo by si to mohl vyložit i tak, že sedí na ministerstvu trochu zbytečně.

Problém navíc je, že policie se poslední dobou plete až nebezpečně často a v ještě nebezpečnějších kauzách. ÚOOZ vedený Robertem Šlachtou stál i za monstr zásahem na Úřadu vlády, který nejen položil vládu Petra Nečase, ale poslal do vazby i jeho tehdejší milenku Janu Nagyovou a tři poslance ODS.

Výsledek? Nula. I když ne tak úplně: třem poslancům se stát nakonec veřejně omluvil za vazbu i stíhání a finančně je odškodnil. Nagyovou, dnes Nečasovou, soud zprostil viny za zneužití vojenské rozvědky. Nakonec tak zbývá jen to, čím to celé i začalo: drahé kabelky z Pařížské ulice.

Jen Šlachta, jenž byl na odstřel už za Nečase, zůstal na svém místě. Problém je, že když podobnou policejní práci vidí veřejnost, může až příliš lidí napadnout, že je vlastně jedno, jestli například kradete, nebo ne. Protože policie stejně nejvíc válčí mezi sebou, a když už jde zatýkat civilisty, končí to státní omluvou.

moiaza ( 22. října 2015 19:07 )

 Ičko je druhý Vondra. Také čistý jako lilie. Jo, mafie sama sebe nesežere.

borjar ( 22. října 2015 19:02 )

Langer je čistý jak křišťál , čistější byt nemůže . Jedině majetkové přiznání , přebytek vrátit státu .

borjar ( 22. října 2015 18:57 )

Langer je čistý jak křišťál , čistější byt nemůže . Jedině majetkové přiznání , přebytek vrátit státu .

Zobrazit celou diskusi