Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Facebook jako pozvánka pro zloděje? Na sociálních sítích sdílíme více, než je nutné

Nesdílejte na sociálních sítích příliš mnoho osobních informací
Nesdílejte na sociálních sítích příliš mnoho osobních informací  (Autor: profimedia.cz)
Autor: Andrea Ulagová - 
3. srpna 2015
06:13

O tom, že jsme na dovolené, informujeme na svých profilech na sociálních sítích víc než v minulých letech. Pokud si navíc správně nenastavíme soukromí příspěvků, nemuselo by se nám to vyplatit. Sociální sítě mohou být pozvánkou nejen pro zloděje, ale i stalkery.

Léto znamená pro zloděje žně. Lidé jim často dávají tipy na lup sami, když sdílí informace o tom, že jsou na dovolené, na Facebooku nebo na Twitteru. Přidejte si k tomu občas fakt, že si vyfotíte selfie v bytě, kde máte na pozadí plazmovou televizi, a riziko, že zloději zavítají právě k vám, výrazně povyroste.
Stačí si zadat hashtag #dovolena. Na Facebooku se vám zobrazí všechny nezabezpečené profily, na Twitteru veškeré tweety. Konzultanka sociálních sítí, Eliška Vyhnánková, vidí hlavní problém v tom, že lidé na sociálních sítích nevěnují dostatečnou pozornost zabezpečení svých profilů.
„Sdílíme na internetu příliš,“ řekla Blesk.cz Vyhnánková. „A mnohem více, než jen náš majetek, to ohrožuje naši pověst a to, jak jsme vnímáni okolím,“ dodala.

Co byste neměli sdílet na sociálních sítích?

  • Předně si zabezpečte váš profil na Facebooku. Ačkoliv to vypadá složitě, je možné profil zcela zpřístupnit pouze vašim přátelům. Stačí se prokousat systémem FB nebo požádat někoho povolaného.
  • Některé statusy můžete sdílet s určitou skupinou lidí, stejně jako fotografie. Nastavení máte přímo pod příspěvkem.
  • Nepište na Facebook či na Twitter příliš osobní informace. Platí to i o fotografiích. Žijeme v éře internetu, kde co je psáno, to je dáno a vše může být v budoucnu použito proti vám.
  • Do přátel si přidávejte jen lidi, které skutečně znáte. Pokud si s někým popovídáte u piva, nemusí to být důvod, proč si ho přidávat do přátel.

Jak se bránit letním vykradačkám?

  • Pokud jedete na dovolenou, řádně zabezpečte byt. Zavřete všechna okna, ujistěte se, že jste zamkli. 
  • Vyplatí se investovat do bezpečnostních dveří nebo alarmu. Je to občas větší investice, ale do budoucna vám pomůže ochránit majetek.
  • Byt vám mohou hlídat i příbuzní, nebo můžete pověřit souseda, kterému věříte, aby vám byt kontroloval.
  • Neříkejte každému, na jak dlouho jedete pryč a kam.
  • Staré triky jako obnošené boty před dveřmi, zapnuté rádio nebo vizitka bez titulu jsou jen fámy. Zloději se nezastaví před ničím. Mnohdy jsou schopní vykrást byt i za bílého dne. Nicméně přeplněná schránka stále funguje. Ať vám ji tedy sousedé pravidelně vyprazdňují.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi