Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nejslavnějšího lva v Zimbabwe zastřelil zubař: Za smrt Cecila zaplatil 1,2 milionu

Autor: ČTK - 
29. července 2015
09:09

Nejslavnějšího zimbabwského lva, třináctiletého Cecila, zabil na počátku července americký zubař. S odvoláním na zimbabwské ochránce přírody o tom dnes informovaly světové agentury. Za možnost odstřelit oblíbenou šelmu údajně Walter James Palmer dvěma mužům zaplatil 50.000 dolarů (1,2 milionu Kč). Lovec se nyní brání tím, že netušil, že jedná protizákonně.

Tělo slavného lva stažené z kůže a bez hlavy našli správci na okraji zimbabwské rezervace Hwange na počátku července. Lovec podle nich podplatil dva muže, aby Cecila vylákali pomocí mršiny připevněné na voze mimo národní park, kde jej nejprve postřelil šípem a teprve po 40 hodinách ho dohledal a usmrtil.

Původní informace hovořily o tom, že lva zabil španělský turista. Podle Johnnyho Rodriguese, předsedy ochranářské organizace ZCTF, se ale jednalo o amerického zubaře Palmera. Ten už přiznal, že lva zabil, a vyjádřil nad svým činem hlubokou lítost. Zároveň ale namítl, že si najal dva profesionální průvodce na lovecký výlet, a domníval se tak, že je vše v souladu se zákonem.

Netušil jsem, že ten lev, kterého jsem skolil, byla místní celebrita, ... dokud lov neskončil,“ uvedl Palmer. „Spoléhal jsem se na odbornou radu profesionálních průvodců,“ dodal. Údajné průvodce už zimbabwské úřady obvinily z pytláctví, už dnes by se oba měli zpovídat před místním soudem. V případě usvědčení jim hrozí pokuta ve výši 20.000 dolarů (téměř 490 tisíc Kč), soud jim ale může v krajním případě uložit i trest odnětí svobody.

Američan Palmer měl kvůli svému loveckému koníčku potíže už v minulosti. V roce 2006 údajně zabil v americkém státě Wisconsin medvěda baribala mimo honební oblast, posléze ho převezl a tvrdil, že ho skolil v povolené zóně. Dostal kvůli tomu roční podmínku a pokutu téměř 3000 dolarů (asi 73.000 Kč).

Lev Cecil nosil obojek s GPS údaji, které umožňovaly sledovat jeho pohyb. Byl zahrnut do projektu Oxfordské univerzity. Palmer a jeho průvodci se podle ochranářů neúspěšně pokusili obojek zničit.

Zimbabwe umožňuje lovcům za poplatek legální odstřel slonů, buvolů či lvů mimo rezervace. Údajně tak získává peníze na další ochranu přírody. Po Cecilově zabití podepsalo asi 130.000 lidí petici adresovanou zimbabwskému prezidentovi Robertovi Mugabemu. Požadují v ní, aby Harare zastavilo vydávání povolenek na odstřel ohrožených zvířat.

naidka ( 29. července 2015 10:55 )

Šípem ho hovado střelilo schválně, aby si "užil" stopování zraněného zvířete.

naidka ( 29. července 2015 10:51 )

Jo, tak on nevěděl přitom lva záměrně odlákali z rezervace a obojek s GPS měl asi na parádu . Prolhanec, ještě má radost z trofeje?

majojo ( 29. července 2015 10:51 )

A co takhle mu vzít pistolku a postavit ho beze zbraně proti lvovi - ať zvítězí ten lepší.

majojo ( 29. července 2015 10:48 )

Kdyby ještě žil poslední medvěd na Šumavě, Babiška či jiný lotr ho klidně prodá bohatému Bavorákovi.

sachmet ( 29. července 2015 10:48 )

Koule bych mu ustřelila - to by ho mrzelo nejvíc, hajzla! A ještě to budou svádět na Španěly. Takové krásné zvíře a ten šmejd do zastřelí - prý šípem - střelila bych ho šípem tam, jak už jsem sdělila !

Zobrazit celou diskusi