Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zemanův přítel Jakunin si žije jako král: Bydlí v paláci za miliardu!

Autor: dce, ČTK - 
21. května 2015
05:01

Jak si žijí pracháči v Rusku? Rozhodně ve velkém stylu. Zářným případem je i dobrý přítel Miloše Zemana, ruský oligarcha Vladimir Jakunin. Bydlí v paláci za jednu miliardu jen kousek od Moskvy.

Nové informace o rozsáhlém a utajovaném majetku šéfa ruských státních železnic Vladimira Jakunina ve středu zveřejnil aktivista Alexej Navalnyj.

Jakunin si žije jako král. Jeho hlavním sídlem je "palácový komplex" u obce Akulinino jižně od Moskvy. Už dříve v tomto roce se spekulovalo o jeho ceně, která byla odhadnuta na jednu miliardu korun. Přitom častěji přebývá v domě přímo v Moskvě.

Lázně, kurty, vzácné ikony

Nyní jsou už informace přesnější. Pozemek, na kterém palác stojí, má 4500 metrů čtverečních. Téměř polovinu - tedy 2000 metrů - zabírá obytná budova. Podle Navalného však nechybí dům pro ochranku, lázně s kurty, dům pro hosty a objekt pro služebnictvo. Dřívější zprávy otištěné v ruských médiích hovořily o tom, že v areálu je modlitební dům se sbírkou vzácných ikon a speciální klimatizací.

"Nehrají si na aristokracii, oni se za novou aristokracii skutečně považují," píše Navalnyj v komentáři k Jakuninovým majetkovým poměrům. "Nakradl si ve státní firmě a staví si rezidenci... Cožpak se těch oblud nikdy nezbavíme?"

2334058:full:true:true

Sám Jakunin, jehož státní dopravní společnost je ztrátová, nedávno přiznal, že má u Akulinina pozemky. Údajně je ale prodal. Kupcem se podle informací Navalného stala společnost Mirolo Investments zaregistrovaná na Kypru, kterou kontroluje Jakuninova rodina.

Miliardář stojí v čele ruských státních železnic už deset let. Za tu dobu čelil řadě tvrdých útoků ruské opozice i zahraničního tisku. Obvinění z korupce a defraudací se u soudu nepotvrdila, naposledy letos v březnu soud označil za mylné tvrzení listu The New York Times o tom, že Jakunin porušuje ruské zákony. Od loňského března je Jakunin za podporu krymské anexe na sankčním seznamu USA.

Schůzky Jakunina se Zemanem

Jakunin přitom na řeckém ostrově Rhodos pořádá už řadu let konferenci Dialog civilizací, které se loni v září zúčastnil i český prezident Miloš Zeman. Jakunin však letos přijel i do Česka. Místo ruského prezidenta Putina dorazil na kongres při příležitosti 70. výročí osvobození Osvětimi do Prahy. Před dvěma týdny se pak naopak v Moskvě sešli Jakunin a český prezident znovu.

tgbg ( 21. května 2015 18:10 )

Rusřitník a bývalý komunistický fanatik Milouš Ertepla Zemské jabko se nechal koupit za pár rusko-fašistických kopějek. Teď se musí plazit před Putlerem a jeho pány, kterým slouží.

carlosvonvakzal ( 21. května 2015 10:59 )

Jen tak mimochodem - všimli jste si, jak se jmenuje řeka, která teče kolem? Pro neznalé azbuky se to čte Zlodějka

majojo ( 21. května 2015 09:04 )

Typickej pravičáckej blábol zhulenýho pisálka: Jakunin má sídlo za miliardu - a může za to Zeman, protože ho taky nemáme rádi. A zapomněli jste dodat, že zařídil příteli dodvvky tvárnic z Prefy Hýskov. Jo - a ví vůbec Zeman, že je Jakunin jeho přítel?

dzery ( 21. května 2015 08:53 )

Tak tak,kdyby tady nebyli komunisté tak jezdíme po polňačkách..

dzery ( 21. května 2015 08:51 )

Dobrý monaisi, opravdovej komunista...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa