Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Zataženo, déšť 15°C

Tři tuny kokainu za 19 miliard korun: Britové zachytili svou největší zásilku

Autor: haj - 
1. května 2015
05:20

Britům se povedlo zadržet na remorkéru v Severním moři drogovou zásilku, která obsahovala více než tři tuny kokainu vysoké čistoty v hodnotě 500 milionů liber (v přepočtu téměř 19 miliard Kč). Jedná se o zřejmě největší takový objev ve Velké Británii.

Obrovské množství kokainu objevilo Britské královské námořnictvo (Royal Navy) spolu s celníky během razie v Severním moři. Loď byla zastavena minulý týden asi 100 mil (160 km) na východ od skotského pobřeží Aberdeenshire.

Posádku člunu MV Hamal, registrovaného v Tanzánii, tvořil gang devíti tureckých občanů. Mustafa Ceviz (54), Ibrahim Dah (47), Mumin Sahin (45), Mahammet Seckin (26), Umit Colakel (38), Kayacan Dalgakiran (63), Emin Ozmen (50) z Istanbulu, Abdulkadir Cirik (31) z Mersinu a Mustafa Guven (47) z Yozgatu.

Na všechny byla v pondělí uvalena vazba v souvislosti s podezřením z obchodování s drogami. Soud s gangem by měl proběhnout 5. května v Aberdeenu ve Skotsku.

„Prohlídka tohoto plavidla byla zdlouhavá, ale pečlivá. V těžkých podmínkách na tom pracovali naši vyškolení specialisté. Výsledkem je mohutný objev – pravděpodobně největší samostatná zásilka ve Velké Británii,“ uvedl nejvyšší vyšetřovatel Národní kriminalistické agentury (NCA) John McGowan.

Dle expertů drogy pochází z Jižní Ameriky a na loď byly naloženy na Kanárských ostrovech. Pokud by se kokain dostal do prodeje, mohl dealerům vydělat až 500 milionů liber (téměř 19 miliard korun).

Zásilka na cennosti překonala předchozí britský objev ze září minulého roku, kdy na palubě jachty směřující do severního Walesu cestoval kokain v hodnotě 150 milionů liber (zhruba 5 a půl miliardy korun).

mikysy ( 1. května 2015 06:45 )

 U nas jsou grazlove mladici a Turci maji i jmena...zajimavy.

Zobrazit celou diskusi