Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Příliv uprchlíků se musí okamžitě řešit, volá Itálie po utonutí 700 lidí ve Středozemním moři

Stovky uprchlíků zahynuly při potopení lodi mířící z Afriky do Evropy.
Stovky uprchlíků zahynuly při potopení lodi mířící z Afriky do Evropy.  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
19. dubna 2015
21:42

Evropská unie musí bez prodlení řešit situaci, kdy u jejích jižních břehů v moři umírají tisíce uprchlíků. Dnes to v reakci na neštěstí, při němž ve Středozemním moři zahynulo zřejmě až 700 migrantů, řekla šéfka unijní diplomacie Federica Mogherini. Italský premiér Matteo Renzi již požádal o svolání mimořádného unijního summitu, který by se v nadcházejícím týdnu krizí ve Středomoří zabýval. Předseda Evropské rady Donald Tusk o jeho uspořádání zatím nerozhodl.

„Každý den je naší povinností zachraňovat lidské životy a rozdělit mezi všech 28 (členských států EU) tuto povinnost a odpovědnost, která příliš dlouho ležela jen na bedrech jižních zemí,“ uvedla Mogherini v prohlášení.

Touto problematikou se budou zabývat také ministři zahraničí osmadvacítky v pondělí na pravidelné schůzce v Lucemburku, uvedla Mogherini.

Renzi mezitím požádal své unijní kolegy, aby o palčivé situaci s běženci jednal mimořádný summit Evropské unie.

Tusk o svolání zvláštního summitu uvažuje, konečné rozhodnutí v této věci ale padne až po konzultacích s představiteli členských států. Na Twitteru předseda Evropské rady uvedl, že se zástupci států, Evropskou komisí a unijní diplomatickou službou jedná o tom, jak krizi s běženci ve Středomoří zmírnit.

Na večerní tiskové konferenci, která se uskutečnila po mimořádném zasedání italské vlády, Renzi prohlásil, že Itálie mnohdy musí běžence z moře zachraňovat sama. Vyzval proto ostatní státy, aby Římu s krizí pomohly, mimo jiné i tím, že zabrání převádění lidí. Také řekl, že Itálie chce najít zodpovědné osoby za nynější tragédii a postavit je před soud. Podle Renziho není zatím jasné, kolik obětí si tragédie nakonec vyžádala.

Pokud se udávaný počet až 700 obětí dnešní nehody potvrdí, půjde o jedno z nejhorších neštěstí uprchlíků ve Středomoří za několik posledních desetiletí. Počet lidí, kteří od začátku letošního roku zahynuli během riskantní cesty do Evropy, po dnešku zřejmě stoupne na více než 1500.

Itálie zachraňovala do loňska uprchlíky v rámci své operace Mare Nostrum. Od loňského roku ji nahradila mise Triton evropské agentury pro ostrahu hranic Frontex, která má ale nižší rozpočet a omezuje se prakticky jen na hlídkování.

Francouzský prezident François Hollande v reakci na dnešní neštěstí vyzval, aby se počet lodí zapojených do mise Triton zvýšil. V rozhovoru pro televizi Canal Plus také řekl, že unijní ministři zahraničí a vnitra se musí co nejrychleji sejít, aby krizovou situaci projednali. Hollande dále přirovnal převáděče a pašeráky, kteří jsou za lodní transporty běženců odpovědní, k teroristům.

Řecký premiér Alexis Tsipras vyzval EU, aby rychle připravila plán na řešení krize s běženci. Řecko se stejně jako ostatní středomořští členové unie potýká s obrovským přívalem migrantů.

joynkaa ( 20. dubna 2015 06:13 )

Souhlasím, že ideální je rozdělit je do celé zeměkoule. Do ekonomicky nejsilnějších zemí bych je vyslala nejdřív. Kdo (neúspěšně) bojuje s IS, měl by se o ně postarat v první řadě, doprava na jeho náklady!

rada42 ( 20. dubna 2015 04:27 )

Ihned vracet tam , odkud přišli - jinak tu za pár let bude miliony těchto uprchlíků s nataženou rukou ... - na předměstí Paříže jich jsou tisíce a jen kradou aby se uživili...

plzenska ( 20. dubna 2015 00:41 )

Těch 70 Syřanů bylo jen divadlo, teď nám sem šoupnou tisíce

cocca ( 20. dubna 2015 00:26 )

 Uprchlíci platí pašerákům 10 000 Euro a víc za převoz na lodi. Tak se ptám, kde ty chudáčci těch 10 tisíc euro vzali?

..jastana. ( 19. dubna 2015 22:45 )

Ať si ta verbež zůstane pěkně doma.

Zobrazit celou diskusi