Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Bývalý velvyslanec v USA a Moskvě o slovní válce: Zeman zavřel dveře i Obamovi!

Autor: Milan Kolář - 
9. dubna 2015
05:01

Co si může dovolit velvyslanec k hlavě hostitelské země, a co si naopak musí nechat líbit? Tyto otázky otevřel spor Američana Andrewa Schapira (51) s Milošem Zemanem (70). O odpovědi požádal Blesk bývalého velvyslance v USA i Rusku Petra Koláře (52).

Jak hodnotíte vzhledem ke své téměř dvacetileté diplomatické praxi výrok velvyslance USA?

Jako ne zcela standardní. Velvyslanci se obvykle nevyjadřují k vnitřním záležitostem hostitelské země. Zvláště, jde-li o zemi spojeneckou. Je tedy zřejmé, že pan velvyslanec stál o to, aby česká veřejnost vnímala pozici Spojených států k rozhodnutí prezidenta Zemana účastnit se oslav v Moskvě. 

Co si o jeho slovech myslí ve Spojených státech?

Pokud vím, USA se za svého velvyslance postavily. Velvyslanec je především vyslaným představitelem hlavy státu u jiné hlavy státu. Říká-li tedy něco velvyslanec, je to, jako by to říkal ten, kdo jej vyslal. A pokud prezident Zeman říká, že Schapiro má dveře na Hrad zavřené, zavírá je Obamovi a celým Spojeným státům.

Mohl by si český velvyslanec v USA dovolit podobný komentář týkající se zahraničních cest amerického prezidenta?

Není-li něco standardní, vůbec to neznamená, že to není možné. A má-li velvyslanec pověření či přímo pokyn chovat se nestandardně, nebo to alespoň vychází z politiky státu, který zastupuje, musí to udělat. Souhlasím s vyjádřením mluvčí americké diplomacie, že dnes není doba normálních vztahů s Ruskem. A nestandardní situace vyžaduje nestandardní přístup.

Nemluví se v kuloárech o tom, že vyjádření Miloše Zemana o zavřených dveřích pro amerického velvyslance je krok vyprovokovaný Moskvou?

Nevím. Netroufám si spekulovat. Raději si to ani nechci představit, protože to už by opravdu pak bylo na paragraf o vlastizradě.

Jak Američané vnímají roztržku Miloše Zemana s jejich velvyslancem?

Jsem si jist, že minimálně americká diplomacie dobře ví, že prezident Zeman nereprezentuje ve vztahu k Rusku a našim spojencům většinový názor české společnosti. Situace kolem konvoje to nesporně potvrdila. Navíc, vycházíme-li z naší ústavy a dělby ústavních pravomocí, je zřejmé, že dobré vztahy mezi naší zemí a USA se dají velmi dobře budovat i bez prezidenta Zemana.

Může mít tato situace nějakou diplomatickou dohru? Neovlivní to naše vztahy s USA?

Dnes už je, myslím, situace natolik přehledná, že postoje a výroky současného prezidenta ČR naše vztahy s USA neovlivní. Mám dojem, že ani v Moskvě jej nemohou brát příliš vážně. Jen se jim hodí do jejich propagandy určené dovnitř Ruska.

Přestřelka Zeman vs. Schapiro

Co řekl Schapiro: „… symbolika toho, že možná bude jediným představitelem státu Evropské unie na tribuně a sledovat vojenskou přehlídku ruské armády, když ta armáda destabilizuje jeden ze států sousedících s EU, tak to možná je poněkud prekérní.“

Co řekl Zeman: „Nedovedu si představit, že by český velvyslanec ve Washingtonu radil americkému prezidentovi, kam má cestovat. A nenechám si mluvit do plánů svých zahraničních cest žádným velvyslancem. (…) Obávám se, že po tomto prohlášení má (…) velvyslanec Schapiro dveře na Hrad zavřené.“

Video Zprávy: Zemanova diplomatická rozbuška kvůli Rusku a Macura utekl z Česka! - Blesk TV
Video se připravuje ...

alex0800 ( 13. dubna 2015 07:37 )

 A zbytku politické reprezentace našeptávají US tajné služby a to vlastizrada není, když dle jejich notiček se z republiky stává vazalská kolonie USA bez vlastní suverenity?? . Velice zajímavé používání těchto dvou metrů stejně, jako to dělají ve společnosti. Zkrátka opět se jedná o Nás, bez nás.. Akorát z komunistického područí pod SSSR jsme se dostali do fašisticko-teroristického područí pod LOUTKOU diktátorem Obamou, na kterého je v Texasu vydáno několik zatykačů, neboť US občané v Texasu nemají rádi diktaturní chování Obamy včetně porušování základních ústavních práv. . Copak notičkář Kolář říká tomuto? Ovšem vzhledem k tomu, že pro tu okultní US diktaturu pracoval, vždy bude mluvit proti Dobru a zastupovat končící Temnotu. Málokdo pochopil, že Rothschildové jsou nesvatou rodinou zastupující zájmy Šelmy v tomto konci Doby Temna. Okultní nesmysli již dnes ztrácejí svou "sílu".. Jen hlupák považuje stvořenou bytost za "boha". . Ve skutečnosti jde jen o páchání dětských chyb ve vývoji našeho druhu. Jsme na úrovni předškolních dětí, leč s atomovým arzenálem v rukou. Takovéto hloupé a mocné dít nechce nikdo potkat;-) . Stačí se jen zamyslet nad současnou propagandou obou stran mince NWO. Nejsem rusofil ale ani Obamofil, natož Rothschildofil. Jsem jen proti rozdělování lidstva dle hesla: Rozděl a panuj.. Vždy to povede jen zpátky místo kupředu. Lidé na planetě mají všichni cíle stejné.. Jen se neshodují s mocichtivými okultisty z oněch 13 světovládných rodin, které zastupují ilumináti a jejich sluhové v podobě nižších stupňů zednářstva. A že jde o Satanisty uctívající Všehomíru Lucifera? To neřešte.. Jen proste za odpuštění a milujte.. Vyžeňte nenávist a hloupost ze svých srdcí a začněte je používat tak, jak bylo předurčeno. Pakliže budeme všichni homosexuální - vyhyneme. Pokud se všichni budeme vraždit - vyhyneme. A co děláme pro záchranu našeho celého druhu? Povedeme díky loutce Obamovi jaderné války? Nebo se vzpamatujeme a začneme používat duši a srdce?

tgbb. ( 12. dubna 2015 18:00 )

Zeman je neštěstím pro tuto zem. A navíc leze do řiti Putinovi, který se snaží rozpoutat novou světovou válku.

.stejne ( 10. dubna 2015 14:39 )

voghte jsi do hoven

.stejne ( 10. dubna 2015 14:38 )

Dumejte tiše, jdu makat.

decathklon ( 10. dubna 2015 13:51 )

Ptám se vás, soudruzi a soudružky - bez hádek! 1. Včera v Událostech i komunista Dolejš řekl, že prezident by se měl distancovat od podpory současné ruské politiky a soustředit se na pietu obětem 2.svět.války. Vojenská přehlídka je podle Dolejše problém velký problém co bude mít pro naši zem následky. / 2. Zaorálek: Zeman by Putinovi asistovat neměl Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek by se na rozdíl od prezidenta Miloše Zemana neúčastnil vojenské přehlídky v Moskvě k výročí konce druhé světové války. Šéf české diplomacie to řekl v rozhovoru pro německý list Süddeutsche Zeitung. Památku sovětských vojáků padlých při osvobozování Československa by ministr uctil jinak. Mnoho lidí (voličů) považuje Zaorálkovo jednáni za velmi pragmatické, vyvážené a v zájmu českého státu, pravě na pozadí Zemanových kotrmelcu. Je mnoho příkladů v politice, ze politik "prozřel" a změnil svuj postoj k lepšimu!!!!Bohužel je více je těch změn k horšímu. Zaorálek s břemenem funkce prevzal i odpovědnost a změnil své názory. Tomu všechna čest!! / 3. Např. Opakem je Hamáček - Zákaz cestování se týká Rusů k nám, nikoli českých politiků do Ruska," ….co to je za blábol!?!? vznikl snad po kritizovaném výletu Vojtěcha Filipa do Moskvy?? Ten také národ a politiky zaskočil!! Filip je kapitolka sama pro sebe, dožít ve zdraví na fleku. / 4. Premiér Sobotka cestu poloschvaluje, proč ne. Co mu kápne, on si to umí spočítat. Je to další je to další zemanovo mínus a Sobotka má na hradní křeslo zase blíže! Tiše si tleská. / 5. Proč Putin odmítl návštěvu Zemana??? A opak je pravdou i přes nesouhlas veličiny a to i levicové??? / 6. Pojede Zeman složit poklonu i ke Kimovi a shlédnout jeho vojenskou přehlídku ??? Asi se divíte? Proč by nepřekvapil i takovým krokem. / A šlo by pokračovat, zbytek politické levice se neodváží názor vyřknout. To jsou ti co si jen hřejí zadky a vezou se tiše za plat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa