Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mají ANO jen jako výtah k moci, varoval před některými členy vedení poslanec Pilný

Autor: ČTK - 
1. března 2015
16:30

Ivan Pilný, poslanec a předseda sněmovního hospodářského výboru, je přesvědčen, že ve vedení ANO jsou lidé, kteří hnutí využívají jako výtah k moci! Volba místopředsedů, ve které na sněmu ANO neuspěl, byla podle něj domluvena  předem a posouvá hnutí směrem ke standardním politickým stranám.

 

Sněm ANO rozhodl o tom, že Andrej Babiš obhájil post předsedy, prvním místopředsedou se stal Jaroslav Faltýnek, rozhodnuto je však již i o řadových místopředsedech a členech představenstva. Složení nejužšího vedení hnutí však  podle poslance Pilného není zrovna takové, aby si ho ANO dalo za rámeček. „Já jsem říkal, že ve vedení by měli být lidé, kteří se mohou o svoji minulost opřít, kteří mají nějaké zkušenosti, kteří tomu týmu mohou něco přinést, ne takoví ti šíbři, kteří možná už poněkolikáté opakují stejnou strategii,“ uvedl na pražském sněmu hnutí Pilný.

Za řadové místopředsedy sněm v sobotu zvolil dvě ženy a dva muže. Jaroslavu Jermanovou, která byla dříve členkou ODS, pražskou šéfku hnutí Radmilu Kleslovou (v minulosti v ČSSD) a brněnského primátora Vokřála s poslancem Volným.

Pilný kritizoval především Kleslovou, která má podle něj za sebou minulost, o níž se rozhodně opírat nechce. Podle týdeníku Euro byla Kleslová, která to popírá, podporučicí komunistické rozvědky. „Já jsem nikdy nepracovala v těchto službách, já jsem byla vybírána pouze v těchto službách a nevidím žádný handicap,“ reagovala Kleslová, kterou prý názor Pilného v této věci vůbec nezajímá.

Pilný dnes také vyjádřil přesvědčení, že ve vedení ANO jsou i lidé, kteří hnutí používají jako výtah k moci, před čímž v sobotu varoval šéf ANO Andrej Babiš. „Já si myslím, že takovíhle lidé se tam dostali,“ podotkl s tím, že jsou i v nižších organizacích.

„To můžeme říci v podstatě o každém člověkovi, že využívá hnutí ANO jako výtah k moci. Z mého pohledu tam takoví lidé ve vedení nejsou,“ reagoval na Pilného první místopředseda ANO Faltýnek. Také Kleslová je přesvědčena, že v čele hnutí jsou lidé, kteří mají něco za sebou. „Já nevím, jaký výtah k moci by to pro mě nebo pro mé kolegy byl,“ podotkla.

Video Skončil celorepublikový sněm ANO: jak dopadl? - Tomáš Polák, Eva Pospíšilová, Tomáš Sovinský
Video se připravuje ...

Pilný, který v sobotu v místopředsednické volbě neuspěl, je přesvědčen, že hlasování muselo být předem domluvené. Viděl prý různé zákulisní manévry, kdy lidé chodili a šeptali si, koho volit. Kleslová jakékoliv dohody vyloučila. Faltýnek ale uvedl, že již před sněmem existovala dohoda dosáhnout co největšího zastoupení různých krajů v předsednictvu. „Byla debata v rámci delegátů sněmu o tom, aby se podařilo tuto nepsanou dohodu dodržet,“ řekl.

 

Obraz vedení podle Pilného alespoň zlepšila volba ministrů obrany a životního prostředí Martina Stropnického a Richarda Brabce do předsednictva, díky čemuž to není „taková katastrofa, jak to vypadalo“. Vyjádřil nicméně přesvědčení, že se hnutí přiblížilo standardním politickým stranám. „Myslím si, že ty strany, které se ubíraly tímto směrem, si vydláždily cestu do pekel, protože u některých už ani nevíme, jak se jmenují,“ podotkl. Pro hnutí chce ale dále pracovat. „Já se nedomnívám, že by mně v tom předsednictvo mohlo nějakým zásadním způsobem bránit,“ dodal poslanec.

9rot6 ( 2. března 2015 05:54 )

Bohužel,tento pán má pravdu,ale jinak to ani nelze,každý kdo je trochu schopný či loiální vůči tomu či onomu se šplhá po politickém žebříku co nejvýše,jenže není mi jasné proč v 71 letech se cpe někam do politiky,když byl třeba ředitelem Microsoftu v ČR, ředitelem Telecomu a nyní podniká v několika firmách a to má ještě čas na politickou ěinnost?Nevím,je to velmi vzdělaný člověk a určitě má politický i jiný přehled o dění v ČR i ve světě,tak že by se s ním dalo i polemizovat zda to dělá ve svůj prospěch, nebo snad ve prospěch voličů z jeho volebního obvodu, ale v každém případě zajímavé prohlášení,i když sám stojí na pomyslném politickém žebříku!

santini ( 1. března 2015 17:21 )

Tak tohle je na hlavu postavený.Už před volbami bylo jasný,že Babiš pouze rozšiřuje svoje podnikatelské aktivity,ČR je mu u pr....e.A teď,když se zakousl,tak se začne analyzovat?

znalec ( 1. března 2015 17:13 )

 Ivánku, ty hlavo medvědí, vždyť poletíš jak šmetrlink...

frantaklika ( 1. března 2015 16:36 )

jednou ta estébácká svoloč půjde ke zdi!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa