Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

Ptačí chřipka v Německu! Vybíjí desetitisíce kusů drůbeže!

Kvůli návratu ptačí chřipky byla nařízena likvidace drůbeže
Kvůli návratu ptačí chřipky byla nařízena likvidace drůbeže  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK - 
16. prosince 2014
07:23

Na drůbeží farmě na severozápadě Německa se vyskytla ptačí chřipka, úřady již nařídily vybít celý chov 20.000 krůt. Prozatím není jasné, zda jde o nebezpečný chřipkový kmen H5N8, který byl na území Německa zjištěn poprvé na počátku listopadu.

Nový případ ptačí chřipky hlásí spolková země Dolní Sasko, postižená farma se nachází na severu zemského okresu Cloppenburg. V celém okrese nyní platí 72hodinový zákaz převážení drůbeže.

Jen v okrese Cloppenburg zemědělci chovají takřka 13,5 milionu slepic a krůt. V celé spolkové zemi je na farmách okolo 100 milionů kusů drůbeže. Dolní Sasko je totiž považováno v rámci Německa za hlavního producenta drůbeže.

Kmen H5N8 se velmi snadno šíří mezi ptáky, ale zatím nebyl zaznamenán přenos mezi lidmi. První případ výskytu tohoto kmene v Německu byl potvrzen 4. listopadu, a to na drůbeží farmě v Meklenbursku-Předním Pomořansku. Veterináři zde nechali z preventivních důvodů utratit na 30.000 zvířat. Stejný chřipkový kmen se vyskytl i v Nizozemsku, které z preventivních důvodů vybilo desetitisíce kusů drůbeže.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi