Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vědci bijí na poplach: Vyrojily se nové viry ptačí chřipky!

Vědci varují před novými viry ptáčí chřipky
Vědci varují před novými viry ptáčí chřipky  (Autor: Reuters)
Autor: shp, ČTK - 
21. srpna 2013
21:32

Strach ze smrtících virů svět jen tak neopusté. Vědci zjistili, že se vyrojily nové viry ptačí chřipky, které by mohly nakazit lidi podobně jako naposledy počátkem roku ve východní Asii.

Po řádění viru H7N9, kterým v oblasti onemocnělo nejméně 135 lidí a 44 po nakažení i zemřelo, identifikovali vědci další viry se společným kmenem H7 u ptáků. Představují riziko, které by mohlo předchozí epidemii překonat.

U lidí se nový vir zatím neobjevil

I když žádný z dalších kmenů H7 nebyl ještě odhalen u lidí, některé z nich jsou schopny infikovat další savce, jako jsou fretky. Vědci proto nevylučují, že mohou postihnout i člověka.

„Toto zjištění nám připomíná, že i když se H7N9 už nevrátí, existují rizika vycházející z velké rozmanitosti ptačích chřipkových virů,“ řekl Peter Horby, expert na ptačí chřipku z výzkumné laboratoře Oxfordské univerzity v Hanoji, který nebyl do výzkumu zapojen.

Mrtvých může být až 280 tisíc lidí

Chřipkový kmen H7 se vyznačuje vysokou mírou úmrtnosti mezi nakaženými. Ta je sice nižší oproti viru H5N1, se kterým se svět potýkal před deseti lety, ale vyšší než u viru H1N1.

Tento vir, označovaný jako prasečí chřipka, způsobil v letech 2009 až 2010 pandemii, která podle Světové zdravotnické organizace zabila 18.500 lidí. Loňská studie zveřejněná v lékařském magazínu The Lancet nicméně uvádí, že skutečný počet mrtvých může být více než 280.000 lidí.

mortis69 ( 22. srpna 2013 04:27 )

Azorku-radši zůstaň v boudě a sni si dál ten svůj komunistickej sen Podporu a socky Ti přinesou až pod čumák,a tak radši nevylejzej

mortis69 ( 22. srpna 2013 04:22 )

Jsou jen dvě možnosti.Buď se opět Planeta brání přemnoženému parazitu Člověku,nebo nadnárodní farmaceutické společnosti vytáhli dalšího bubáka a vesele budou bohatnout na již předem připravené vakcíně.To už tady několikrát bylo

pgga ( 21. srpna 2013 22:29 )

Lidska blbost nezna mezi...ve Vasem pripade...

azorek ( 21. srpna 2013 21:59 )

Lidstvo je přemnožené a nějak se ten optimální stav musí regulovat.Vypadá to,že genetičtí inžinýři z usa zase vytunili pár virů a potřebují pokusné králíky-lidi.Když bude chudých a bezvýznamných asiatů málo,prsknou pár kapének viru do klimošky v letadle nad Evropou a svedou to na álkajdu.

Zobrazit celou diskusi