Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Český chirurg Pomahač transplantoval muži obě ruce: Konečně zase můžu obejmou svou životní lásku!

Autor: dce - 
26. listopadu 2014
18:57

Český plastický chirurg Bohdan Pomahač a jeho tým transplantovali v Bostonu obě ruce muži, který přišel o všechny končetiny kvůli streptokokové infekci. Zatím to stále vypadá, že byla operace úspěšná. Dárce rukou byl anonymní.

Šťastný muž se jmenuje Will Lautzenheiser. O všechny čtyři končetiny přišel v roce 2011 po zdlouhavém boji s agresivní streptokokovou infekcí. Složitá transplantace rukou trvala celých devět hodin a zúčastnilo se jí třicet pět lékařů včetně třinácti chirurgů.

Dárce byl anonymní, ale jeho rodina Willovi vzkázala, že doufá, že „se rychle uzdraví, a že si jeho blízcí budou moci již brzy užívat jeho hřejivé objetí“. Will před sebou však má ještě dlouhou rehabilitaci, nicméně doufá, že se bude moci vrátit ke své práci univerzitního profesora.

Na tiskové konferenci v úterý Will poděkoval lékařům i svému dárci. Svůj život s novýma rukama popsal jako báječný a neuvěřitelný. „Nejlepší je, že mohu opět držet v náručí svou lásku,“ prohlásil také. Zatím může Will hýbat pravým palcem a zápěstím, v průběhu několika měsíců by se vše mělo zlepšovat.

smoula05 ( 27. listopadu 2014 04:06 )

 je velice smutné že náš stát si neumí udržet a zaplatit takové kapacity jako je Bohdan Pomahač SLÁVA tak nás reprezentuje aspoň v USA

Zobrazit celou diskusi