Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Zázrak medicíny: Žena (36) s transplantovanou dělohou porodila ve Švédsku dítě

Chlapec se narodil předčasně, on i matka jsou ale v pořádku. Na zázraku se podílel i český lékař Jiří Froněk.
Chlapec se narodil předčasně, on i matka jsou ale v pořádku. Na zázraku se podílel i český lékař Jiří Froněk.  (Autor: ČTK, Reuters)
Autor: Veronika Kynclová, lmk - 
6. října 2014
08:15

Medicínská senzace! Tak experti hovoří o počinu švédských lékařů, kteří na svět přivedli první dítě z transplantované dělohy! A na unikátním projektu se podílel i český lékař Jiří Froněk!

Pacientka (36), která chce zůstat v anonymitě, je jednou z devíti žen, kterým loni a předloni v rámci průkopnického projektu lékaři dělohu transplantovali. Ona sama se kvůli genetické poruše narodila bez dělohy, vaječníky jí ale fungují, tudíž dítě je jejím biologickým potomkem.

Žena dostala dělohu od své matky, to znamená, že se její dítě narodilo ze stejné dělohy jako kdysi ona sama. Chirurgové ve švédském Göteborgu jí úspěšně implantovali embryo a ona tak mohla přivést na svět svého vytouženého potomka. „Minulý měsíc porodila chlapečka. I když se jednalo o předčasný porod, dítě je stejně jako matka v pořádku,“ odhalil dozorující lékař Mats Brännström.

„Cesta byla hodně trnitá a trvala několik let, teď ale máme to nejúžasnější dítě. Syn je stejný jako ostatní děti, ale jednou bude mít co vyprávět,“ sdělil pyšný otec dítěte.

Lékař Jiří Froněk: Je to unikátní možnost mít dítě!

„Já jsem měl tu čest několika transplantací se osobně zúčastnit, ve Švédsku. A je to do značné míry úplně nový program, protože tyto dámy dostanou unikátní možnost mít vlastní dítě,“ popsal se Primě Jiří Froněk, přednosta transplantační chirurgie IKEMu. „Pro tu příjemkyni to znamená, že tu dělohu by si ta dáma nechala na jeden, maximálně dva porody, a poté by se odstranila proto, aby nebyla zatížena dlouhodobě imunosupresivní léčbou (pozn. redakce: léčba potlačující nežádoucí imunitní reakce po transplantaci),“ dodal Froněk.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi