Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Expremiér a favorit voleb Sócrates zůstává ve vězení: Obvinili ho z korupce

Autor: ČTK - 
25. listopadu 2014
08:00

Portugalský soudce obvinil bývalého premiéra Josého Sócratese z korupce a daňových úniků a nařídil, aby nadále zůstal ve vazbě. Sócrates byl zatčen v pátek a jeho zatčení šokovalo zemi a jeho socialistickou stranu, která doufala, že vyhraje parlamentní volby v příštím roce.

Soudní úředník informoval o rozhodnutí v pondělí pozdě večer. Sócratesův právník Joao Araújo novinářům řekl, že považuje rozhodnutí za "nespravedlivé a neoprávněné" a dodal, že se odvolá. Soudce Carlos Alexandre oznámil své rozhodnutí po třídenním maratonu výslechů kvůli podezření z daňových podvodů, korupce a praní špinavých peněz.

Uvěznění Sócratese je prvním případem, který zahrnuje i bývalého premiéra, od obnovení demokracie v zemi. Přichází po dalších letošních větších případech souvisejících s bojem proti korupci v zemi, která je známá notoricky pomalým soudním systémem.

Sedmapadesátiletý Sócrates byl premiérem v letech 2005 až 2011. Policie ho zatkla v pátek na lisabonském letišti po jeho návratu z Paříže, kde žije od své rezignace. Zatčeny byly tři další osoby spojené se Sócratesem, včetně jeho řidiče.

Místní média s odvoláním na uniklé policejní materiály uvedla, že řidič je podezřelý, že převážel velké částky peněz v hotovosti autem z Portugalska za Sócratesem do Paříže.

Podle některých analytiků obvinění může ohrozit naděje socialistů na výhru absolutní většinou v parlamentních volbách v příštím roce. Podle dalších by nemuseli socialisté vyhrát vůbec.

Vládou již otřáslo vyšetřování po zatčení šéfa imigrační služby na počátku tohoto měsíce kvůli podezření z korupce v souvislosti s vydáváním „zlatých víz“ bohatým cizincům. V souvislosti s vyšetřováním odstoupil ministr vnitra Miguel Macedo.

Při obvinění z korupce hrozí odsouzenému až osm let vězení. Zatím není jasné, zda je vyšetřování Sócratese spojeno s dobou, kdy byl premiérem. Sócrates již byl vyšetřován v době, kdy byl premiérem. Mimo jiné byl podezřelý z toho, že v roce 2002 jako ministr životního prostředí umožnil výstavbu nákupního centra. Svoji vinu však popřel a nebyl formálně obviněn.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa